UPRAVENÉ TERMÍNY AKCÍ
Kvůli zrušení areálu raketové základny v Leskovci jsme upravili termíny akcí airsoftgods.cz, které najdete v tomto článku. Opět zde naleznete vaše oblíbené herní režimy, které aplikujeme na akcích v areálech vojenských…
JAK PLNIT LAHVE NA HPA?
Jak si sám plnit HPA lahve snadno.
VYSVĚTLENÍ LIMITU ZBRANÍ.
Vysvětlení rozdílů typu zbraní do které kategorie se řadí daná zbraň.
TERMÍNY AKCÍ PRO ROK 2023
Pro tento rok jsme pro vás připravili seznam všech našich předem plánovaných akcí pro areál raketové základny v Leskovci a raketové základny ve Frýdku-Místku. Vybrat si můžete z rozličných scénářů, variant úsťové…
JAK SPRÁVNĚ VYPODLOŽKOVAT KOLA
Vypodložkování kol je velice obtížný a někdy velice zdlouhavý proces. Zaleží pouze na šikovnosti jedince, jak si s tím dokáže poradit. V tomto článku naleznete podrobný popis postupu, jak na to.
Sekce: Nápady a návody
Vložil Paul132 | 05.02.2012 16:58 | Zobrazeno 13190x

Vypodložkování provádíme vždy při každé výměně kol, nebo když se nám je při rozdělání povede nějak kola vyndat a zamíchat podložky. V těchto případech nezbývá nic jiného, než si opatřit sadu podložek, nejlépe různých velikostí, doporučujeme sadu od výrobců SHS nebo Guarder. Zde naleznete většinou 3 rozměry podložek.

 

1)      Překontrolujeme všechna ložiska, zda jsou správně usazená v mechaboxu, popřípadě malé doražení nikdy neuškodí. U některých mechaboxů ložiska dostatečně nedrží a vypadávají s koly, což není moc dobré. Musíme si na to dávat velký pozor.

2)      Vypodložkování začínáme vždy středovým kolem, které usadíme do mechaboxu, jemným otočením zjistíme, zda kolo nedrhne spodní plochou o stranu mechaboxu. Chod kola by měl být absolutně tichý a plynulý. Pokud kolo bude jakkoli drhnout, začneme kolo zespodu podkládat podložkami. Vždy začínáme tou nejmenší. Snažíme se, aby vznikla co nejmenší mezera mezi tělem a spodní stranou středového kola.

3)      U každého kola musíme provést kontrolu přiložením druhé strany mechaboxu. Mechabox doporučujeme přišroubovat. Držením v ruce nemusíme vytvořit dostatečný tlak. Nejlépe je volit minimálně dva šrouby, co nejblíže ke kolu. Tím navodíme simulaci složeného mechaboxu.

4)      Po sešroubování vezmeme mechabox a budeme kontrolovat, zda se v něm nepohybuje kolo. Většinou každé kolo musíme dovypodložkovat i z vrchní strany. Kolo by nemělo mít v mechaboxu takřka žádnou vůli. Hlavně musíte kontrolovat plynulost pohybu, kterou otestujeme roztočením kola, mělo by se bez jakéhokoli odporu točit. Pokud zjistíme odpor, zmenšíme vrchní podložku. Toto budeme opakovat, dokud nedocílíme perfektního točení.

5)      Následují dvě možností dalšího postupu, někdo Vám doporučí, aby středové kolo zůstalo v mechaboxu a pokračovalo se pístovým kolem. Druhý Vám řekne, aby se středové kolo vyndalo a postup se přesně opakoval s pístovým kolem stejně jako u středového. Já se přikláním k první variantě, kdy hned zjistíme, zda kola o sebe náhodou nedřou a nezavazí si.

  1. Vypodložkování  provedeme vložením pístového kola a zjištěním, zda kola o sebe stěnami nedřou. Pokud ano, musíme pístové kolo vypodložit. Volíme opět co nejmenší podložky, aby nedošlo k pozdějšímu poškození kol. Musíme si uvědomit, že zuby na kolech do sebe musí absolutně přesně zapadat. Musí pokrývat v zubech co největší styčnou plochu – poté kola vydrží daleko větší zátěž. Po usazení pístového kola do spodního dílu mechaboxu můžeme zase přiložit díl vrchní. Postup opakujeme jako u středového kola. Dále budeme zjišťovat vůli kola a jeho odpor v točení. Nikdy není na škodu tam nechat desetinu milimetru mezeru.
     
  2. Druhý postup je skoro totožný, jen začínáme s vyndaným středovým kolem. Jen když budeme mít vypodložkované a odzkoušené pístové kolo, vložíme do mechaboxu kolo středové a budeme se modlit, zda do sebe zapadnou. Z 90% budeme muset vypodložení kola upravit, protože o sebe budou jemně dřít. Nezapomeneme vše otestovat v sešroubovaném mechaboxu.

6)      Naprosto stejný postup provedeme i u posledního motorového kola. Doporučuji opět zvolit variantu A již se všemi vloženými koly.

7)      Celý mechabox sešroubujeme a odzkoušíme točení kol, pokud je točení plynulé a podaří se i nějaká setrvačnost kol, můžete si pogratulovat, máte skoro hotovo. Pokud se kola skoro netočí, nebo cítíme nějaký odpor, nebo je slyšet nějaké tření, je potřeba začít znovu a zjišťovat závadu.

8)      Poslední a velice důležitou součástí podložkování je promazání všech částí kol i ložisek, na všechny části naneseme malou rovnoměrnou vrstvu. Velice těžce se popisuje kolik, nesmí jí být málo, ale ani moc. Docházelo by k vytlačování vazelíny ven z mechaboxu a mohla by se dostat do elektroniky, kde nemá co dělat. Na mazání používáme mazadla zakoupená v airsoftových obchodech.

Doporučujeme: vazelínu od výrobce Guarder, jedno balení vydrží několik podložkování. Je velice univerzální, dá se použít na všechny pohyblivé součásti v mechaboxu.

Pro inspiraci jsou potřebné věci nabízeny zde:

Podložky - http://www.airsoft-online.cz/produkt/1085-set-podlozek-pod-loziska?s=guarder

Vazelíny -  http://www.airsoft-online.cz/produkt/2389-teflonova-vazelina?s=vazel%C3%ADna

                  http://www.airsoft-online.cz/produkt/3737-grafitova-vazelina?s=vazel%C3%ADna

By Paul

Zpět na články

LAZ5 Podplukovník | STALKEŘI | 05.02.2015 19:14 | odpovědět |
Diky moc.
GENDERIK Vojín | DEFCON SQUAD | 31.01.2013 18:15 | odpovědět |
No jo jako z učebnice :D
ONDRA Rotný | NEMÁM TEAM | 19.06.2012 13:06 | odpovědět |
Paule velmi moc diky az tento clanek moc me pomohl a tisickrat dik.