UPRAVENÉ TERMÍNY AKCÍ
Kvůli zrušení areálu raketové základny v Leskovci jsme upravili termíny akcí airsoftgods.cz, které najdete v tomto článku. Opět zde naleznete vaše oblíbené herní režimy, které aplikujeme na akcích v areálech vojenských…
JAK PLNIT LAHVE NA HPA?
Jak si sám plnit HPA lahve snadno.
VYSVĚTLENÍ LIMITU ZBRANÍ.
Vysvětlení rozdílů typu zbraní do které kategorie se řadí daná zbraň.
TERMÍNY AKCÍ PRO ROK 2023
Pro tento rok jsme pro vás připravili seznam všech našich předem plánovaných akcí pro areál raketové základny v Leskovci a raketové základny ve Frýdku-Místku. Vybrat si můžete z rozličných scénářů, variant úsťové…
JAK PLNIT LAHVE NA HPA?
Jak si sám plnit HPA lahve snadno.
Sekce: Novinky
Vložil Lišák | 12.02.2023 17:22 | Zobrazeno 1990x

Rád bych se s vámi podělil s osobní zkušeností jak si sám plnit HPA láhve.

 

V prvé řadě bych rád vysvětlil, že HPA je stlačený vzduch nikoliv kyslík a jiné plyny (příklad kyslík s olejem je výbušný) proto si opravdu dávejte pozor v tom, že se jedná o stlačený vzduch nikoliv o jiný plyn.

 Osobně jsem plnil láhve v Olomouci na pevnosti kde se převážně hraje Paintball a byla tam ta možnost po tel. dohodě přijet a nechat si naplnit láhev ( 0,8L ) za 50kč + cesta nějakých 20km začalo být neekonomické a začal jsem hledat řešení jak si plnit láhve sám.

 Začneme tedy plněním, jaké jsou možnosti:

Kompresorem - z mého pohledu je to drahé a je s tím mnoho starostí, spousta kompresorů na 200/300 barů jsou kombinovány s olejem a vodou (některé ne), hlavně i doba plnění kompresorem byla u lahve 0,8L cca 30minut v kuse a cenou cca 10000kč

Přepouštění z větší láhve - za mne asi nejlepší a podstatně levnější varianta oproti kompresoru a hlavně ušetřený čas, energie, kapaliny na provoz, doba než se láhev naplní je desítek sekund.

 Jaké láhve použít pro přepouštění:

Existuje pár možností jakou láhev na stlačený vzduch použít: potápěčskou láhev, technickou lahví na stlačený vzduch, ale i například upraveným hasičákem naplněným pouze stlačeným vzduchem (na vlastní riziko!)

Potápěčskou láhev můžete koupit přímo v potápěčských potřebách, na internetu nebo i v Decathlonu. Bohužel tyto láhve jsou vcelku drahé oproti technickým lahvím a to v rozdíle několika tisíc korun, např. 12L láhev pro 230barů se pohybuje kolem 8000kč oproti láhvi technické, která jde koupit na stránkách hasičského servisu, se pohybuje cena za "pouhých" 2699kč za 8L láhev a to je znatelný rozdíl v ceně.

Bohužel samotná láhev vám stačit nebude pro přepouštění stlačeného vzduchu potřebujete na velkou láhev závit G 5/8, přepouštěcí ventil, který našroubujete na velkou láhev a rychlospojkou připojíte k vaší menší láhvi, kterou nosíte u sebe ke zbrani (ale z velké části tyto závity už láhve mají, proto platí pravidlo "raději si to zkontroluj" :) )

 

V případě dotazů mne neváhejte kontaktovat a mohu vám poradit, ikdyž to není raketová věda, dbejta na bezpečnost! Používáte tlakové láhve, které jsou pod tlakem a mohou explodovat.

EDIT: Technická lahev v odkazu má provozní tlak 220barů, znamená to to, že vaši malou lahev naplníte na 2200psi.

Rychlé odkazy:

https://bit.ly/3YrVuMG - Odkaz na tech. tlakovou lahev na stlačený vzduch.

https://bit.ly/3K4g2qs - Odkaz na potápěčskou lahev z decathlonu.

https://bit.ly/3HXa5bR - Odkaz na přepouštěcí ventil.

https://bit.ly/3xMxt7D - Odkaz na lahve které používám.

Zpět na články