UPRAVENÉ TERMÍNY AKCÍ
Kvůli zrušení areálu raketové základny v Leskovci jsme upravili termíny akcí airsoftgods.cz, které najdete v tomto článku. Opět zde naleznete vaše oblíbené herní režimy, které aplikujeme na akcích v areálech vojenských…
JAK PLNIT LAHVE NA HPA?
Jak si sám plnit HPA lahve snadno.
VYSVĚTLENÍ LIMITU ZBRANÍ.
Vysvětlení rozdílů typu zbraní do které kategorie se řadí daná zbraň.
TERMÍNY AKCÍ PRO ROK 2023
Pro tento rok jsme pro vás připravili seznam všech našich předem plánovaných akcí pro areál raketové základny v Leskovci a raketové základny ve Frýdku-Místku. Vybrat si můžete z rozličných scénářů, variant úsťové…
BLACK PRINT - 3D TISK PRO AIRSOFT
Rád bych vám představil Black print, který se zaměřuje převážně na 3D tisk pro Airsoft.
Sekce: Novinky
Vložil Lišák | 17.06.2019 02:10 | Zobrazeno 1744x
Ahoj, představ nám prosím Blackprint, jak vlastně vznikl a co tě táhlo k 3D tistu?

Stejně jako asi každý projekt, byla to záliba, která přerostla v něco víc.  Prapůvodně, asi 3 roky nazpět, vznikla na FB stránka 3D tisk pro Airsoft, kde jsem chtěl prezentovat své zhmotněné myšlenky technologií 3D tisku. První tiskárnu jsem vlastně pořídil po návštěvě českého 3D Expa. Nebyla nic moc, byla malá, tiskla jen ABS, na PLA se moc netvářila, ale hlavně byla zapni a tiskni. O tisku jsem tehdy nic nevěděl a tak jsem nechtěl řešit tu hromadu nastavení, tedy jen vložit model, vybrat ze tří kvalit tisku a nechat tiskárnu pracovat. Z dnešního pohledu se jednalo o dost špatnou kvalitu tiskárny, nicméně mám na ni krásné vzpomínky a hlavně byla opravdu jednoduchá. Časem, když mě 3D tisk bavil a já dostal první "zakázku", rozhodl jsem se, že bych si tím mohl také něco přivydělat ke stávajícímu zaměstnání, tudíž byla nutná obnova tiskárny za lepší a větší typ a zřízení živnosti. Po dalším roce, kdy každý měsíc bylo těch zakázek víc a víc, člověk kupoval lepší a lepší stroje, pak byla potřeba najít i název firmy, přestože oficiálně papírově firma nejsme. Nicméně už to není ani "One man show", takže je potřeba vše "schovat" za nějaký lepší název. První padali návrhy samozřejmě jako internetová přezdívka, nicméně rychle to bylo zavrhnuto a popravdě ani nevím jak, byl tu Black Print a privátní značka výrobků Black Panther. Celkově pak po třech letech na českém FB jsme toho dokázali tolik, že 3D tisk již dělám full time, a co se týče konkurence, nějaká tu je, ale všechny brzdí v rozletu to, že do toho nedali tolik co my. Je v tom hodně probděných nocí.

Jaké služby Black Print nabízí?

V zásadě máme 3 technologie. 3D tisk, laserové gravírování a pískování + pár drobnějších. Do konce roku bych rád pořídil ještě 150W CO2 laser, nicméně děje se toho tolik a každý měsíc se to mění, že se to bude muset pravděpodobně odsunout. Navíc čekáme na jednu americkou firmu, až vydá novou tiskárnu, neboť bych ji také rád pořídil, ale jak to tak bývá, peníze nejsou na vše a každá investice se musí řádně promyslet. 
Co se pak týče dalších technologií, máme opravdu štěstí, protože mé původní zaměstnání bylo vedoucí grafického oddělení spojené s vedoucím externích technologií výroby, což si můžeš představit tak, že někdo něco potřeboval a tys to musel vyrobit. Takže zkušenosti jak se co dělá, jsou opravdu veliké. Když se k tomu přidá to, že naše rodina je opravdu veliká a každý dělá něco, tak bratrova firma se specializuje na dřevovýrobu, od kuchyňských linek, schodišť, až přes pergoly atd., z druhé strany od ženy tu máme zase kovovýrobu, takže CNC obrábění, pálení plechů laserem, atd. no a my se specializujeme na výrobu z plastu + potisky, od trik, zapalovačů atd. prostě všeho, tak opravdu můžu říct...řekni mi co potřebuješ, a my ti to vyrobíme.

Co konkrétně u 3D tisku vyrábíme? To je různé, nicméně tím, že se prezentujeme převážně airsoftové scéně, tak hlavně doplňky k tomuto koníčku, ale ani paintball či real gun nejsou stranou. V neposlední řadě děláme také prototypování pro firmy a klasické opravné věci, "rozbilo se mi tohle, dá se to opravit nebo vyrobit nové"? Nápadům se meze nekladou. Co se týče cen, nedá se to jednotně říct, jestli jsme drazí nebo levní. V dnešní době ti soused vytiskne píšťalku za flašku piva na čínské tiskárně co ho stála 4000, ale když vezmeš stejný 3D model a odneseš ho do nějaké větší firmy co musí platit areál, tiskárny, elektřinu, zaměstnance atd., tak tě takový kus vyjde klidně na 2000,-. Kalkulace tisků je na českém FB o 3D tisku neustále omílané téma.  Nicméně když se podívám okolo, cenově jsme někde mezi levnými domácími tiskaři co si přivydělávají k práci a menšími firmičkami o pár zaměstnancích, nicméně kvalitou tisku bych řekl, a zákazníci nám to i stále dokazují, že jsme na vrcholu. K tomu samozřejmě patří i naše jak se říká, know-how, ale to tu nechci rozvádět. Za mě osobně myslím, že nejsme drazí, ale každý má na to jiný názor, ale ono když to je tvůj jediný zdroj příjmů, musíš platit stát, musíš platit tiskárny, které opravdu nestáli pár korun jako ostatní a navíc nekupuješ ten nejlevnější plast, tak to jinak nejde. 


Jak dlouho se 3D tisku věnuješ?

Já osobně celkově 3 roky, ale to co o 3D tisku vím, to vydá na daleko víc, proto mě občas udivují lidé, co tisknou třeba 6 a více let, ale ani neví "jak to nastavit, aby to dobře tisklo". Ale jak jsem už psal, je v tom hodně hodin práce a hlavně zajímat se, proč se ta či ona věc vytiskla hůř a nedobýt ji tím, že jinak to nejde. 2 roky to pak táhnu jako druhou práci a od nového roku už jen to. Co se týče kolegů, nebo spíš partnerů, tak já se osobně starám o co nejvíc věcí to jde, jako 3D tisk, modelace, FB, reklama, atd. Žena pak o fakturace a všechny papíry s tím spojené, protože přes tohle jsem opravdu lama. Na složitější 2D grafiku pak máme externistu, a na některé další věci také, ale ty lidé se mění dle toho, kdo je po ruce a jak kdo má čas a hlavně s nimi komunikuji jen já, kontakty nepředávám.


Co byla nejtěžší a nejdelší práce na které jsi pracoval pro zákazníka?

To by mě popravdě také zajímalo. Nějak tak, když se podívám do složek na síťovém disku, tak našich "výrobků" máme už asi přes 500, a celkově jsem za tu dobu vymodeloval přes tisíc modelů, nicméně bohužel hodně nebo valná většina je zakázková na konkrétní věc, na konkrétní použití, takže se nedají použít opakovaně u někoho jiného. Nicméně až spustíme eshop, myslím, že se tam tak okolo 200 modelů najde, co budou univerzální pro všechny. Tím pádem mám docela dost problém z toho vyselektovat, co bylo nejdelší nebo nejtěžší práce. Bylo tu pár dlouhých zakázek, které ale třeba nestály kvůli nám, nýbrž se dlouho čekalo na flintu z AS obchodu, ale vzpomenout si která byla nejdelší, to už nepůjde. Pro "nejtěžší" platí to samé.
Jediné, co mohu říct je to, že tu máme nějaké modely z "nezakázkových" věcí, tzn. nikdo si to ještě neobjednal, pouze bych to rád vymodeloval, ale na to bohužel není čas a tak mi tu ta práce stojí. Aktuálně se jedná třeba o pistolové konverze, kde pracuji na univerzální modulární konverzi pro víc typů pisolí a pak třeba na pažbě pro Scorpion EVO a AR-15. Ta práce tu je, je rozdělaná, ale ještě to potrvá.



Jinak bych chtěl ještě lidem/zákazníkům říct, že ať se nebojí nás kontaktovat, nejlépe na firemním FB kvůli rychlosti odpovědi. Ať neřeší jestli je jedna ráno, deset dopoledne, nebo šest večer. Zpráva přijde, a v nejbližší čas nebo okamžitě odpovíme. Ať také neřeší, jestli to bude stát moc peněz , nebo jestli je to blbost tisknout. Všechny tyhle věci ať hodí za hlavu a osloví nás, protože detaily k tomu jim řekneme my. Oni se pak sami můžou rozhodnout, zdali ano, či ne. Prostě ať se nebojí, nekoušeme. ;) 


Osobně mohu firmu Black Print doporučit na 100% mají super věci a super rychlé dodání a komunikace na jedničku, stačí říct co a jak chcete a případně vám poradí i s upravou nebo vylepšením vašeho návrhu. Osobně jsem si nechal dělat teamové nášivky z PVC, sluneční clonu na optiku s ochranou čočky optiky a musím říct skvělá práce!

Na jejich FB stránkách najdete i fotografie a videa z práce které dělají nejen pro AS. Určitě se nebojte napsat, věřím že 3D tisk má velký potenciál.

 

Zpět na články