UPRAVENÉ TERMÍNY AKCÍ
Kvůli zrušení areálu raketové základny v Leskovci jsme upravili termíny akcí airsoftgods.cz, které najdete v tomto článku. Opět zde naleznete vaše oblíbené herní režimy, které aplikujeme na akcích v areálech vojenských…
JAK PLNIT LAHVE NA HPA?
Jak si sám plnit HPA lahve snadno.
VYSVĚTLENÍ LIMITU ZBRANÍ.
Vysvětlení rozdílů typu zbraní do které kategorie se řadí daná zbraň.
TERMÍNY AKCÍ PRO ROK 2023
Pro tento rok jsme pro vás připravili seznam všech našich předem plánovaných akcí pro areál raketové základny v Leskovci a raketové základny ve Frýdku-Místku. Vybrat si můžete z rozličných scénářů, variant úsťové…
MIL-DOT OSNOVA
V tomto článku se seznámíme s výhodami osnovy Mil-dot a naučíme se jak sní správně pracovat...
Sekce: Nápady a návody
Vložil Pala | 31.05.2012 19:27 | Zobrazeno 5157x

Tato osnova je čím dál tím populárnější a spousta lidí ji používá pouze jako záměrný kříž a vůbec nevyužívají výhod, které tato osnova přináší i pro nás plastové nadšence.

Základním účelem této osnovy je odhad vzdálenosti cíle od pozice střelce, navíc je to velice jednoduché a s malými odchylkami tuto metodu používají i vojenští odstřelovači. Použitím této osnovy se dá také kompenzovat působení větru anebo pohyb cíle.

Jestli jste vlastníkem AEG a je Vám poměrně jedno kolika kuličkami Váš cíl zasypete, tak Vám tato osnova i nadále bude sloužit pouze jako okrasa na Vašem milovaném mazlovi.

Jestli se však budete nacházet v situaci, kdy potřebujete cíl zasáhnout pokud možno na první ránu, tak se ve Vašich rukou Mil-dot stane vítaným pomocníkem…

Odhad vzdálenosti pro airsoft je také velice důležitý např. pro správné seštelování hop-up.

Tak jak nato? Jednoduše, použijete vzorec, podle kterého bez problémů odhadnete vzdálenost cíle:

 

1000 × Výška cíle (v metrech) / Počet „dotů“ = vzdálenost cíle (v metrech)


Opravdu jednoduché, ale má to také svá úskalí.

V airsoftových podmínkách se většinou budeme snažit zasáhnout postavu (průměrný člověk 180cm) na vzdálenost menší než 100m, to znamená, že postavu bude zakrývat  cca 18 dílců na Vaší optice. Na osnově Mil-dot jsou však standardně pouze 4 dílce v každém směru, tzn. budete muset optikou posunovat nahoru a dolů jako blázen a výsledkem bude, že změříte leda prd. Je tedy mnohem jednodušší zvolit si menší část cíle, nebo menší objekt v blízkosti cíle – např. hlava postavy (25cm); okna, dveře na budově; kola na autě atd.

Poznámka:  Velmi důležitá je také znát, ve které ohniskové rovině je osnova umístěna. Pokud je osnova umístěna v první ohniskové rovině, tak platí, že při každém přiblížení optiky zůstává vzdálenost mezi „doty“ stejná a odpovídá 1MIL (miliradián) – nemusíme tedy nic řešit.  Pokud je osnova umístěna v druhé ohniskové rovině, tak je nutné korigovat zvětšení optiky, tak aby při zvolené přiblížení odpovídala velikost mezi „doty“ právě 1miliradián -takové zvětšení je na optice poznačeno, různí výrobci značí jinak.

Posledním úskalím je, že většinou nikdo z nás během bojového nasazení nemá čas, ani náladu vytahovat kalkulačku a počítat – to lze však vyřešit vyrobením si vlastních tabulek na určité velikosti cíle, při zákrytu cíle určitým počtem „dotů“. Takové tabulky se potom dají nalepit například na pažbu a je to.

Teď už všechno umíte a musíte jen cvičit a cvičit a cvičit. Není to úplně tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale jakmile získáte trochu cviku, tak to pro Vás bude hračka a umožní Vám se rychle orientovat na bojišti.

Pokud se o tuto problematiku zajímáte, tak Vám doporučuji si trochu připlatit a pořídit si optiku vybavenou i paralaxou – ta Vám pomůže při kontrole výpočtu vzdáleností.

Zpět na články

VANHOUTEN Vojín | NEMÁM TEAM | 25.06.2012 20:02 | odpovědět |
Komentář článku: Mil-dot osnova
kdyz to beres takhle tak jo. co se tyce ohniskove vzdalenosti a kvalitnich puskohledu, tak uprimne jsem jeste asi nevidel nikoho kdo by pouzival nejake Hawke, Delta titanium a podobne, jestli je spousta takovych tak budiz :-) co se presnosti tyce osnov tyce, tak podle moji stare guarderky byl cil, ktery byl ve skutecnosti 100 metru presne, po vypoctu 168 metru :-) coz si myslim ze je celkem obrovska odchylka. a to byla vzdalenost 100m. nechtel bych videt jak by to dopadlo pri mereni na treba 600 metru :-)
s tim vetrem mas pravdu. pozorne jsem cetl, ale nez jsem stihl napsat to nahore, tak jsem to zapomnel :-D
paralaxa - pokud to fakt funguje, tak jo :-) nejak tomu ale neverim. radeji si to zmerim znova nebo to na hrubo prepoctu z mapy :-)
VANHOUTEN Vojín | NEMÁM TEAM | 25.06.2012 20:02 |
to mela byt reakce na palu :-)
PALA Podpraporčík | NEMÁM TEAM | 26.06.2012 12:33 |
Jak říkám povídám, už jsme viděl lidi mít optiky za 15 litrů na zbraních za polovinu peněz. Upřímně, ani moje optika není z těch nejpřesnějších, ale něco se stoho vyplodit dá a pak se to střílí jedna radost, navíc neměřím většinou vzdálenosti na stovky metrů.
VANHOUTEN Vojín | NEMÁM TEAM | 21.06.2012 22:48 | odpovědět |
Komentář článku: Mil-dot osnova
"V airsoftových podmínkách se většinou budeme snažit zasáhnout postavu (průměrný člověk 180cm) na vzdálenost menší než 100m, to znamená, že postavu bude zakrývat  cca 18 dílců na Vaší optice. Na osnově Mil-dot jsou však standardně pouze 4 dílce v každém směru, tzn. budete muset optikou posunovat nahoru a dolů jako blázen a výsledkem bude, že změříte leda prd"

Proc jednoduse, kdyz to jde slozite. zacnu tim, ze u vetsiny optik na airsoft mildot nefunguje, protoze proste cinani nejsou schopni udelat optiku tak, aby skutecne 1 mil byl 1 mil. kdyz uz trefime airsoftovou optiku, u ktere to sedi, tak osnovu muzeme pouzit na 99% jen pri maximalnim zvetseni. u tohoto byva problem ze cinske optiky zpravidla na nejvyssi zoom maji dosti zkresleny obraz, takze mame nepresne mereni a i odhad 2 mil oproti 2,1 mil, muze byt ve finale znacny rozdil. ve ktere ohniskove rovine je zamerna osnova umistena se taky resit nemusi. v predni ohniskove rovine jsou umisteny u drahych optickych zarizeni, nejcasteji u pozorovacich dalekohledu (napr. Bushnell excursion FLP nebo Leupold mk 4 tactical).

k te citaci nahore: proc posunovat optiku nahoru a dolu. zmerim takhle houby a uz vubec ne presne (jak sam pistel pise). jednodussi je prepocitat si koeficient "1000", ktery nam tu figuruje ve vzorecku, na koeficient pouzitelny pri mensim zoomu nebo si pomoct jinym zpusobem. u me optiky ktera ma 3,5-10x zoom, zmerim vzdalenost se 4x zoomem a vysledek vynasobim *2,5 a mam vysledek. u zoomu 5x vynasobim vysledek *2 atd.

dalsi vec je, ze paralaxa neslouzi k mereni vzdalenosti, ale k tomu, abysme dokázali zaostřit na cíl umístěný v jakékoliv vzdálenosti od nás.

dale pisatel vubec nezminuje moznost pouziti mildotu pri strelbe ve vetru, ci rychlemu prepocitani a vystrelenim opravne rany, pokud jsme prvni minuli.

dale docela dulezita poznamka je, ze ten 1 mil (nebo-li miliradian) se rovna vzdalenosti 10cm/100m.

Mildot ma mnoho vyuziti a jen jeden z mala je mereni vzdalenosti.
PALA Podpraporčík | NEMÁM TEAM | 22.06.2012 16:25 |
Pisatel, nebo jak pises pistel jsem já... Souhlasím stebou co tady píšeš, ale někde se přece jenom neshodujeme.
Snažil jsem se oto, abych lidem přiblížil Mil-dot osnovu co možná nejobecněji, různé přepočty, zjednodušení si každý může udělat sám.
S ohniskovou vzdáleností úplně nesouhlasím, najde se spousta lidí co dnes používá kvalitní optiky a tam je už potřeba znát kde se ohnisková rovina nachází. Jinak ano, u bežných optik je potřeba nejvetší priblížení. Taky přesnost optických zařízení není největší, jak píšeš - ale na airsofftové účely si myslím stačí a na hrubou orientaci taky.
Někde v úvodu píši, že se Mil-dot osnova se nepoužívá pouze k měření vzdálenosti, kdybys pozorně četl, tak si toho všimneš :-) Připadalo mi zybtečné se v tomto článku rozepisovat o korekci bočního větru atd.
Poslední tvoje připomínka - paralaxa. Je všeobecně známo, že se nevyužívá primárně k měření vzdálenosti, ale pokud sní umíš pracovat, lze použít jako hrubá korekce vzdálenosti, pokud si nejsi jistý svým výpočtem.