UPRAVENÉ TERMÍNY AKCÍ
Kvůli zrušení areálu raketové základny v Leskovci jsme upravili termíny akcí airsoftgods.cz, které najdete v tomto článku. Opět zde naleznete vaše oblíbené herní režimy, které aplikujeme na akcích v areálech vojenských…
JAK PLNIT LAHVE NA HPA?
Jak si sám plnit HPA lahve snadno.
VYSVĚTLENÍ LIMITU ZBRANÍ.
Vysvětlení rozdílů typu zbraní do které kategorie se řadí daná zbraň.
TERMÍNY AKCÍ PRO ROK 2023
Pro tento rok jsme pro vás připravili seznam všech našich předem plánovaných akcí pro areál raketové základny v Leskovci a raketové základny ve Frýdku-Místku. Vybrat si můžete z rozličných scénářů, variant úsťové…
REPORT - NIGHT OPS 5
V tomto reportu se do detailu podíváme jak probíhala velmi nezvyklá akce "Night Ops 5: Island Ambush", kterou si většina zúčastněných zapamatuje díky zajímavé myšlence a dalo by se říct i díky neočekávanému provedení v podání obou stran.
Sekce: Reporty z akcí
Vložil Henry | 14.05.2013 22:01 | Zobrazeno 2323x

NIGHT OPS 5 - ISLAND AMBUSH

Akce se odehrála v noci mezi 0:00 a 4:00, z velké části na poměrně velkém ostrově (vyobrazeném níže), který je spojený s pevninou pouze jedním mostem. Bránící tým měl za úkol umístit na tento ostrov dvě (světélkující) bomby a zajistit aby během čtyřhodinového časového limitu, ani jednu z nich dobývající tým neodnesl na pevninu mimo ostrov. Jelikož se jednalo o ostrov obklopený vodou, bránící jednotce bylo samozřejmě jasné, že dobývající využijí pro dobytí ostrova kromě mostu i nějaké čluny, které použijí k výsadku někde na neočekávaném místě.

Překvapení přišlo v okamžik, kdy se kromě člunů objevili i potápěči, kteří obrovským způsobem podpořili dobývající tým. Bránící však měli také jedno eso v rukávu, se kterým dobývající nepočítali a to byla loď která obplouvala ostrov a zajišťovala bezpečnost pobřeží. Jak to všechno dopadlo? To si můžete přečíst v následujících detailních pohledech obou stran.

BRÁNÍCÍ:

Jednotky
173rd ABN BDE
10th SFG

Rozdělení
Obranu ostrova jsem rozdělil mezi tři pozemní skupiny a jednu člunovou posádku na člunu. Vše jsem zakreslil do přiložené mapy. Červený sektor (10th SFG pod velením SGT Peterse 5lidí) Žlutý sektor (173rd–CPLMcCool 2 lidi) Zelený sektor (SGT Winters 2lidi), Modrá šipka (člun, vede PFC Twombly 2lidi) Celkem se dostavilo/zůčastnilo 11 lidí. Černé kolečka znázorňují uložení „bomb“.

Rozhodl jsem se nebránit celý prostor ostrova, ale jen barevně znázorněné sektory. Mužstvo jsem poučil ať provádí mobilní obranu

Provedení
Od půlnoci jsem vyslal patrolu o počtu sedum lidí, kteří propátrávali rojnicí ostrov. A s buddym čekal na určeném místě na příjezd člunu.

Od jedné hodiny jsme se přesunuli do stanovených sektorů a každá skupina bránila svoji určenou část. Já se svým parťákem jsme procházeli východní úsek ostrova a otevřené sektory překonávali v leže. Tak jsme se také cca na vzdálenost 3-5m střetli s dvoučlennou hlídkou. Díky rozdělení obraných úseků jsme věděli, že můžeme narazit pouze na protivníka. Pohybovali jsme se po pěšinkách abychom nezpůsobovali hluk...

Další akcí u které jsem byl tak byl střet člunů. Mimo náš dostřel se střetly čluny tak jsme se rychle přesunuli k místu střelby na našem pobřeží. Naše loď byla vyřazena a my jsme zahájili palbu na přibližující se první člun. Nicméně z mého pohledu byla palba neúčinná a z člunu vylodil výsadek. Poté se objevil druhý člun na který jsme také vedli palbu. V této fázi operace jsme neměli o žabích mužích žádné tušení. Můj buddy se nestihl přesunout z místa vylodění a byl zneškodněn.

Jakmile začal výsadek bojovat o „bombu“ snažil jsem se na pobřeží nalézt čluny a ukořistit je... Dále doběhl výsadek k pobřeží a k mému překvapení jeden muž skočil do vody a plaval s „bombou“ pryč – vedl jsem na něj palbu. Dočkal jsem se odvetné palby a přemístil se. Pak jsem se vleže vrátil, a zastřelil protivníka co používal baterku.

Po ztrátě „bomby“ jsme se zbytkem sil přeskupili k obraně druhé. Jedna vaše dvojice stále používala nasvěcování tak jsem ji z týla obešel a nastřelil, jednoho s baterkou jsem vyřadil. To byl z mého pohledu konec akce a odešel jsem zjistit stav na mrtvolině kde bylo tou dobou 6 mých lidí. A z mrtvolině jsem odešel za organizátorem k mostu na vyhodnocení.

Vyhodnocení
Akce proběhla bez incidentů a problémů. My jsme si užili. Žabí muži byli dobrým překvapením. Stejně tak z našeho pohledu bylo dobrým taktickým tahem nasazení člunu i když nebylo příliž úspěšné - (závada na zbrani).

Závěr
Tuto zprávu jsem zpracoval jako debrífing operace z mého osobního pohledu.

Zpracoval:
SGT Troy R. Winters
Platoon Sergeant
C-2/503rd PIR, 173rd ABN BDE

DOBÝVAJÍCÍ:


Text: Henry. Ještě před začátkem akce, jsme na ostrov vyslali (dle pravidel) dvě skupiny lidí. Každá skupina dostala zcela odlišný úkol:

- Skupina A (útočná skupina) měla za úkol dobře se ukrýt na ostrově a mezi 0:30 a 1:00 začít dělat bugr a eliminovat co největší množství nepřátel. Jeden člen skupiny měl M249 s poměrně dost velkou zásobou munice. V případě neúspěchu měli dle pravidel opustit ostrov a po oživení dále dělat konstatní nápor na most u kterého jsme se domnívali, že bude dobře opevněn. Po průniku na ostrov měli dále způsobovat co největší ztráty nepříteli.

- Skupina B (průzkumná skupina) měla za úkol velmi dobře se ukrýt na ostrově a nejdříve v 1:00 začít s jeho průzkumem. Cílem průzkumu mělo být zmapování pozic nepřítele a hlavně zjištění pozic, kde se nachází bomby, nebo alespoň jedna z nich (tyto pozice nám měli oznámit vysílačkou). V případě neúspěchu, bylo naplánováno že se vrátí přez most ke skupině E a připojí se k lodnímu výsadku.


Bohužel se bránícím podařilo eliminovat všechny lidi kteří byli na ostrově nasazeni zřejmě ještě před 1:00 a tak Skupina A pokračovala v průzkumu přez most a Skupina B se připojila dle původního plánu ke skupině E.

Na hlavní útok na ostrov se připravovaly skupiny C, D a E (které byly později posíleny ještě skupinou B). Veškerý útok z vody měl začít najednou v 2:30, chtěli jsme nechat bránící trochu se vydusit ve vlastní šťávě a navíc jsme čekali na spravodajské informace od Skupiny B. Bohužel stěžejní skupině B se nepodařilo získat potřebné informace o umístění bomb a proto jsme "vylodění" přeplánovali již na 1:30, abychom měli dostatek času na případná oživení a nové pokusy. Výsadek byl proveden dle původního plánu (jen v jiném čase), ovšem naslepo bez informací o pozicích bomb:

- Skupina C (potápěči) měla za úkol připlout (pouze s plynovými pistolemi) a vylodit se na severovýchodní straně ostrova, následně vyhrabat zbraně, které měli na ostrově zakopány a začít s prohledáváním východní části. Pomáhat jim měla agresivní Skupina A.

- Skupina D (potápěči vybaveni plynovou pistolí a plynovým samopalem), měla za úkol připlout na severozápadní stranu ostrova, obsadit pobřeží, připravit ho pro bezpečný lodní výsadek Skupiny E a dále prohledat západní část ostrova.

- Skupina E (lodní výsadek), měla za úkol vysadit se na zabezpečeném pobřeží a hlavně dovézt elektrické zbraně pro Skupinu D. Loď byla spojena lanem s pobřežím tudíž mohl být tento výsadek v případě tvrdého odporu stažen do bezpečí, navíc lano sloužilo pro přitažení lodi pro Skupinu B, která měla tutéž loď použít k vlastnímu výsadku na totéž místo.

 

Skupina C splnila svůj úkol na 100% výsadek provedla úspěšně, získala svoje zbraně, pročistila celou východní část ostrova a podařilo se jí eliminovat dva nepřátele. Skupina D byla ještě před přeplutím vodní plochy často vyrušována praskáním větví, které se ozývalo z místa na které jsme chtěli provézt výsadek a to náš postup mohlo až o hodinu zbrzdit. Když už se rozhodli že jdou na věc narazili na loď obránců kterou po dočasném sledování úspěšně eliminovali. Poté se již zrychleně přesunuli k pobřeží ostrova, kde se jim podařilo odstranit jednoho nepřítele a částečně připravili prostor pro následný lodní výsadek.

To že došlo ke střelbě (akustickému prozrazení), způsobilo naši potřebu urychlit co nejvíce celý plán výsadku a proto se náš člun bezhlavě vydal k ostrovu. Přibližně v půli cesty z ostrova vyšla střelba, která usmrtila jednoho člena "posádky" a ke břehu tak musel dopádlovat už pouze jeden člověk, který si zalezl co nejhloubjeji do člunu aby byl co nejvíce v bezpečí. Na ostrov byla vyslána opětovná palba od Skupiny B, která vyčkávala na pevnině, na uvolnění člunu, což člun zřejmě zachránilo.

Člun tedy naštěstí dorazil až ke břehu, kde byli díky tomu přezbrojeni oba potápěči a jejich střelbyschopnost se zvýšila na úroveň potřebnou k průzkumu ostrova. Přeživší na palubě člunu doplnil jejich stav a tak se vydali na průzkum. Skupina B se k nim bohužel nemohla přidat (kvůli zvýšenému riziku plavby na tak otevřeném prostranství jako je vodní hladina) a tak se vydala posílit Skupinu A, při boji přez most.

Potápěči Skupiny D posíleni jedním člověkem Skupiny E mezitím pomalu pronikali ostrovem směrem na východ a v jednu chvíli se před nimi na dohled objevily obě bomby. Museli si vybrat ke které půjdou. Vybrali si tu severní a při přibližování se k ní, eliminovali jednoho nepřítele za druhým. Postupně měli na kontě přibližně 5 zářezů. Jeden z mužů se připlazil až k bombě kterou vzal a odplazil se do bezpečné vzdálenosti. V tu chvíli předal bombu jednomu z potápěčů a ten okamžitě běžel k vodě (do bezpečí pod vodní hladinu) a odplul s ní mimo ostrov čímž splnil náš primární úkol.

Závěrem

Za účast na akci děkuji všem týmům i nezařazeným hráčům "Infidels, Sniper Squad, Black Ravens, Fighting Manguses, 173rd ABN BDE a 10th SFG" a doufám v brzké opakování, tentokrát již ve větším měřítku.

Zpět na články

HENRY Chuck Norris | AIRSOFT KOALICE | BLACK SQUAD | 05.01.2014 21:07 | odpovědět |
Komentář článku: REPORT - NIGHT OPS 5
Další pokračování této noční akce bych rád uspořádal někdy v květnu, čímž vyzývám týmy Black Ravens, Fighting Manguses a Sniper Squad jestli by se mohly vyjádřit k případné účasti (týmy 173rd ABN BDE a 10th SFG již zájem o účast vyslovily)...
PALA Podpraporčík | NEMÁM TEAM | 05.01.2014 22:23 |
Co je to vůbec za otázku? Uvidíme se tam
MARŤASEK Nadrotmistr | NEMÁM TEAM | 06.01.2014 15:19 |
Za BR určitě ano, ale záleží saozřejmě na termínu. Zájem máme 100% min v počtu 4 lidí.
CAIN Podplukovník | C.A.A.S. | 15.01.2014 22:44 |
Za br se přesně ještě neví poslední dobu nemám moc čas a všichni si dělají co chtějí. Dám vědět do půl měsíce.