UPRAVENÉ TERMÍNY AKCÍ
Kvůli zrušení areálu raketové základny v Leskovci jsme upravili termíny akcí airsoftgods.cz, které najdete v tomto článku. Opět zde naleznete vaše oblíbené herní režimy, které aplikujeme na akcích v areálech vojenských…
JAK PLNIT LAHVE NA HPA?
Jak si sám plnit HPA lahve snadno.
VYSVĚTLENÍ LIMITU ZBRANÍ.
Vysvětlení rozdílů typu zbraní do které kategorie se řadí daná zbraň.
TERMÍNY AKCÍ PRO ROK 2023
Pro tento rok jsme pro vás připravili seznam všech našich předem plánovaných akcí pro areál raketové základny v Leskovci a raketové základny ve Frýdku-Místku. Vybrat si můžete z rozličných scénářů, variant úsťové…
POZOR! V ČESKÉ REPUBLICE BUDE OPĚT POVINNÁ...!?
Deset let od zavedení profesionální armády je dobrou příležitostí koncept obrany znovu promyslet a vzít při tom v úvahu současnou geopolitickou situaci..
Sekce: Novinky
Vložil Lišák | 21.04.2014 19:26 | Zobrazeno 3726x


0043
Foto: Tak přísaháme

Základní vojenská služba ..... pro někoho splněný sen, pro jiného noční můra. Mladé generaci se tento ,,strašák'' od 31. prosince 2004 vyhnul, ale v dnešní době, kdy se ozbrojené konflikty a nepokoje neodehrávají jen někde daleko, za hranicemi v úplně cizí zemi, ale u nás... v Evropě, a to téměř u našich hranic, vzniká pocit nejistoty! A tak tu vzkvétá myšlenka, zda by nebylo od věci opět zavést ,,VOJNU''.

84985134zm9Foto: Vojna není kojná

Kdo na vojně byl, ať již na 24, 18 nebo 12 měsíců, má za sebou z velké pravděpodobnosti asi největší životní zkoušku jeho dosavadního života. Odloučen od rodiny a blízkých je najednou vhozen do mašinérie armády, koloběhu povinností, každodenní fyzické a psychické zátěže a dalším věcem s vojnou spojených.

Jedněmi z nejčastějších argumentů hovořící PROTI povinné Základní Vojenské Službě je její "údajná bezpředmětnost'', zbytečná buzerace, "gumárna'' a nejčastěji zmiňovaná ŠIKANA

Na videu je to možná "přibarvené a vyhrocené'', ale podobné zážitky a vzpomínky má valná většina těch, co vojnu zažili.

Vzpomínky na to jak si MAZÁCI dobírali mladé kluky (BAŽANTY) má každý, a jak taková šikana mohla vypadat si můžete přečíst ZDE:

Sahara (Na tento povel musí šikanovaný voják okamžitě donést šikanujícímu nápoj)

Bufet (Šikanovaný musí přinést jídlo, bez ohledu na denní nebo noční dobu)

Závody šneků (Šnek jako objekt šikany se musí po čtyřech nebo plazením pohybovat s nočním stolkem na zádech po vymezené dráze, přičemž každý z mazáků má svého šneka. Šnek, který dorazil do cíle první, vypadá ze hry, ostatní pokračují v závodech)

Krokodýl (Šikanovaný si vleze do spacáku, doplazí se k dozorčímu a kousne ho do nohy)

Někomu to přijde jiště vtipné, i my jsme se něčemu při psaní tohoto článku zasmáli, ale pokud se vžijeme do situace těch, proti komu byla šikana namířena, zas tak vtipné to není. U některých praktik zůstává rozum stát a nebylo výjimkou, kdy takové situace končili i sebevraždou.

vojnaFoto: Motorky: (Šikanovaný má v rukách ramínko na místo řídítek, běhá po chodbě a práší za sebou pudrem. Jednou za čas dostane ledovou sprchu do trenek, jako doplnění paliva)

Ale aby jsme tu nevypisovali jen samá negativa, vojna byla i přes všechno místem, kde se z kluků a maminčiných mazánků stávali soběstační a dospělí chlapi. Naučili se zde smyslu pro pořádek, disciplíně, samostatnosti a v neposlední řadě vojenským dovednostem, díky kterým by byli schopni bránit svou vlast, pokud by si to situace vyžadovala.

Netřeba zdůrazňovat, že dnešní ,,hošíci'' by vojnu potřebovali jako "prase drbání". 

1560612_573080556106799_955535985_nFoto: Srovnání

Přátelství, která na vojně vznikala, pak často vydržela i celý život. Pro některé vojna znamenala tolik, že se chlapi i dlouhé roky po vojně pravidelně setkávají na srazech.

Pro ty, kdo by měl zájem dohledat své staré známé, jsou zde projekty jako SPOLUBOJOVNÍCI

spolubojovniciFoto: Největší databáze bývalých vojáků - Spolubojovníci.eu


Nyní se ale vraťme k původní myšlence tohoto článku. Měli bychom po deseti letech znovu zavést povinnou vojenskou službu? Otázka, která není, jak se říká, "na pořadu dne".

Přesto, když ji před týdnem dostala skupina středočeských gymnazistů, zvedla skoro polovina z nich ruku. Nebyl to reprezentativní průzkum, ale vzhledem k tomu, že šlo o skupinu vojenskou službou přímo "ohroženou", dá se z něj usuzovat, že společnost začíná cítit, že s obranou země není něco v pořádku. 

Je to zdravý instinkt. Ruská agrese na Ukrajině rozbila iluze o klidu a míru na věčné časy, přičemž česká armáda vstoupila do dnešní nejisté doby slabší, než se před deseti lety kdokoli odvážil pomyslet. Jeden z hlavních obhájců profesionalizace Michael Žantovský tehdy počítal se čtyřicetitisícovou armádou, dnes máme dvacet tisíc vojáků plus sedm tisíc civilních zaměstnanců. I přes vysokou profesionalitu některých našich jednotek, které si svými dovednostmi vybudovali respekt po celém světě, nejsme v současné době schopni důstojně plnit naše závazky vůči NATO viz. následující text:

,,V souvislosti s návštěvou generálního tajemníka NATO Rasmussena Česko neobdrželo zrovna dobré zprávy. Aliance v dokumentu uvádí, že česká armáda by v případě války neobstála. Vnímání Česka spojenci se tak může změnit''.

6
Foto: ČR má plně profesionální armádu od 1.ledna 2005

Deset let od zavedení profesionální armády je dobrou příležitostí koncept obrany znovu promyslet a vzít při tom v úvahu současnou geopolitickou situaci. 

Tedy minimálně zvýšit výdaje a prostředky účelněji investovat - samozřejmě po dohodě s aliančními partnery. Znovuzavádění povinné vojenské služby je mimo realitu (přestože např. Norsko, Dánsko nebo Finsko, které si v jiných oblastech rádi bereme za vzor, povinnou vojnu mají).

Za úvahu ale stojí, zda by každý neměl absolvovat alespoň krátkou instruktáž (ve Francii jednodenní) o úkolech v případě mobilizace. Soudě dle náhledu středočeských gymnazistů mají mladí lidé víc ochoty k obraně, než si myslíme. Ze sebezáchovných důvodů je rozumné jim vyjít vstříc...

Jaký je Váš názor?

Zdroj: informací, části textů a fotek: Google, Youtube, dialog.ihned.cz, ceskatelevize.cz

Zpět na články

RAINER Vojín | NEMÁM TEAM | 17.08.2014 14:51 | odpovědět |
Není to tak. Média zase straší. Doporučuji si o tom přečíst něco oficiálního na webu ministerstva obrany.