UPRAVENÉ TERMÍNY AKCÍ
Kvůli zrušení areálu raketové základny v Leskovci jsme upravili termíny akcí airsoftgods.cz, které najdete v tomto článku. Opět zde naleznete vaše oblíbené herní režimy, které aplikujeme na akcích v areálech vojenských…
JAK PLNIT LAHVE NA HPA?
Jak si sám plnit HPA lahve snadno.
VYSVĚTLENÍ LIMITU ZBRANÍ.
Vysvětlení rozdílů typu zbraní do které kategorie se řadí daná zbraň.
TERMÍNY AKCÍ PRO ROK 2023
Pro tento rok jsme pro vás připravili seznam všech našich předem plánovaných akcí pro areál raketové základny v Leskovci a raketové základny ve Frýdku-Místku. Vybrat si můžete z rozličných scénářů, variant úsťové…
PŘÍPRAVA OBČANŮ K OBRANĚ – NĚCO MÁLO O NAŠÍ ARMÁDĚ
K zajišťování své bezpečnosti vytváří stát ozbrojené síly, které se člení na Armádu České republiky, Vojenskou kancelář prezidenta republiky a Hradní stráž. Jejich základním úkolem je připravovat se k obraně státu a bránit jej proti vnějšímu napadení.
Sekce: Novinky
Vložil Lišák | 13.04.2014 18:09 | Zobrazeno 1648x

Po několika prvních dílech tohoto cyklu, kdy jsme se prokousávali pojmy a jejich legislativním ukotvením, přejdeme ke struktuře a úkolům ozbrojených sil.

Ozbrojené síly ČR (OS ČR)

K zajišťování své bezpečnosti vytváří stát ozbrojené síly, které se člení na Armádu České republiky, Vojenskou kancelář prezidenta republiky a Hradní stráž. Jejich základním úkolem je připravovat se k obraně státu a bránit jej proti vnějšímu napadení. Ozbrojené síly plní rovněž úkoly vyplývající z mezinárodních závazků.

Jejich vrchním velitelem je prezident republiky. Ten schvaluje základní vojenské řády, jmenuje a odvolává náčelníka své vojenské kanceláře, propůjčuje vojenským útvarům čestné názvy a bojové prapory. Z tohoto konečného výčtu je zřejmé, že úloha prezidenta je spíše symbolická.

Operační plány, strukturu, počty vojáků a koncepci výstavby armády schvaluje vláda. Ministerstvo obrany se pak stará o to, aby byly plány naplňovány, provádí kontrolu, zřizuje a ruší útvary a vykonává odborný dozor. Ministr vydává rozkazy platné pro všechny vojáky v činné službě.

Součástí ministerstva je Generální štáb AČR, který zabezpečuje velení armádě. V čele stojí náčelník jmenovaný prezidentem na návrh vlády a na základě projednání v poslanecké sněmovně. Náčelník Generálního štábu je podřízen ministrovi obrany.

Naproti tomu Náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky je – jak již bylo zmíněno – jmenován samotným prezidentem, sám pak jmenuje velitele Hradní stráže, a vůči vojákům těchto dvou součástí ozbrojených sil má stejné postavení jako ministr.

Další informace snadno vyčtete v Zákoně č. 219/1999 Sb., o ozbrojených silách České republiky.

Armáda České republiky (AČR)

Armáda je hlavní složkou ozbrojených sil. Je určena k obraně státu proti vnějšímu napadení, může se podílet také na mírových a humanitárních operacích v zahraničí. Velení armádě zabezpečuje Generální štáb, v jehož čele stojí náčelník GŠ AČR.

pokos_acr_02
Foto: Budova Generálního štábu AČR na Vítězném náměstí

Generálnímu štábu jsou podřízena Velitelství vzdušných sil, Velitelství pozemních sil a Velitelství výcviku – Vojenská akademie. Jeho součástí jsou také další složky, které řídí logistické, zdravotnické, informační a jiné zabezpečení armády.

Zde je třeba připomenout, že tato struktura platí teprve od reorganizace v minulém roce, do té doby existovala velitelství společných sil a sil podpory.

Pozemní síly jsou určeny k vedení obranné a útočné bojové činnosti, ochraně komunikací, objektů a prostorů mimo oblast přímé bojové činnosti, udržování klidu a pořádku a ochraně civilního obyvatelstva, posílení ochrany státní hranice a plnění úkolů ve prospěch Policie ČR.

pokos_acr_01
Foto: Takto vojáci pochodovali Prahou v roce 2008

Vzdušné síly slouží k zajištění vzdušného prostoru republiky. Kromě toho plní nezastupitelnou úlohu při podpoře pozemních sil a při přepravě vojáků a materiálu. Prohlédněte si fotogalerii zde.

Aktuální strukturu naleznete zde. Povšimněte si také návratu k plukovní struktuře, kdy se celá řada brigád (s výjimkou 4. brigády rychlého nasazení a 7. mechanizované brigády) přejmenovala na pluky a některé základy se pak přejmenovaly na agentury.

Fungování armády a práva a povinnosti vojáků vymezuje celá série zákonů, jejich výčet je k dispozici zde. Klíčový je zákon o vojácích z povolání upravující jejich služební poměr. Pro civilisty je pak podstatný tzv. branný zákon. Oba tyto zákony a ještě některé další z ranku resortu obrany nyní procházejí novelizacemi.

Vojenská policie (VP) a Vojenské zpravodajství (VZ)

VP je součástí ministerstva, podřízena ministrovi. Její pravomoc se vztahuje na vojáky v činné službě, osoby toho času ve vojenských objektech a případně osoby podezřelé z páchání trestných činů a přestupků vůči vojákům nebo majetku resortu – opět ale ve vojenských objektech nebo na cvičení.

pokos_acr_00
Foto: Vojenský policista - člen CPT

Velký význam má VP při ochraně objektů, oficiálních delegací, ústavních činitelů... Řeší samozřejmě i dopravní přestupky vojáků. Škála jejích činností je ale téměř tak velká jako u státní policie. Mezi její elitní jednotku kdysi patřil SOG (Special Operation Group), rozpuštěný ministrem Bartákem. Dnes mezi špičkově vycvičené vojáky VP patří například CPT (Close Protection Team) nasazovaný i v Afghánistánu.

Postavení a strukturu VP v loňském roce upravil nový zákon.

VZ (www.vzcr.cz) jako vojenská rozvědka a kontrarozvědka je jedna ze tří českých zpravodajských služeb (BIS jako civilní kontrarozvědka, ÚZSI jako civilní rozvědka). Zabezpečuje informace o vojenském ohrožení České republiky, o činnostech namířených proti obraně ČR a o činnostech ohrožujících utajované skutečnosti. Získává, shromažďuje a vyhodnocuje informace, které svědčí o riziku terorismu, organizovaného zločinu a sabotáži. Nejznámější složkou VZ je jistě 601. skss (skupina speciálních sil). O ní se dočtete na www.601skss.cz

Zdroj: Armyweb.cz

Zpět na články