UPRAVENÉ TERMÍNY AKCÍ
Kvůli zrušení areálu raketové základny v Leskovci jsme upravili termíny akcí airsoftgods.cz, které najdete v tomto článku. Opět zde naleznete vaše oblíbené herní režimy, které aplikujeme na akcích v areálech vojenských…
JAK PLNIT LAHVE NA HPA?
Jak si sám plnit HPA lahve snadno.
VYSVĚTLENÍ LIMITU ZBRANÍ.
Vysvětlení rozdílů typu zbraní do které kategorie se řadí daná zbraň.
TERMÍNY AKCÍ PRO ROK 2023
Pro tento rok jsme pro vás připravili seznam všech našich předem plánovaných akcí pro areál raketové základny v Leskovci a raketové základny ve Frýdku-Místku. Vybrat si můžete z rozličných scénářů, variant úsťové…
ROZHOVOR - REENACTMENT
Určitě všichni známe z armádních dnů a rekonstrukcí bitev lidi, kteří v dobových uniformách bojují podle historického scénáře, někdy takřka do posledního muže! Rozhodli věnovat svůj volný čas reenactmentu neboli znovuoživení historie. Proč to, ale „cpu“ na airsoftový web? To proto, že většina moderních reenactorů se věnuje i airsoftu nebo alespoň airsoftku používá jako levnější variantu místo zbraně ostré nebo tzv. zavářky. Takže vidíte, že mezi nás chtě nechtě patří! Tady je rozhovor s jedním z nich, Lukášem Coufalem.
Sekce: Novinky
Vložil BRAVO | 08.03.2013 13:23 | Zobrazeno 5627x

Otázka: V čem se vlastně liší reenactment od airsoftu a o co v něm jde?

 

Lukáš: Reenactment nebo living history (obojí je dost podobné) znamená v podstatě "znovuoživení nebo "živá historie", je jedno jestli se zabýváš starověkými Kelty, středověkými rytíři, druhou světovou nebo třeba moderními konflikty, lidé, kteří se tímto zabývají se snaží o dokonalé "ztvárnění své postavy" se vším všudy, tudíž, třeba pokud chci představovat pěšáka vyloďujícího se ve Francii, nestačí mít na sobě jen nějaké hadry, které vzdáleně připomínají onu danou uniformu, ale většinou jde o nejkvalitnější repliky na trhu, originálními ponožkami či dobovými brýlemi počínaje až po uniformu a výstroj, která je na chlup stejná jako za Dne-D, tudíž i množství munice a podobně. Ale není to jen o vizáži a o tom, že když skončí bitva pro lidi, že všechno svlíkneš a je z tebe zase "normální člověk“, při takové akci, stojí dobový tábor, kde se skutečně funguje jako za války, hodnosti se zdraví salutováním, tábor má svoji hierarchii, řeší se služby a hlídky, kdo má volno tráví ho třeba v polní jídelně, kde z rádia hraje Glenn Miller se svým orchestrem, k pití se podává coca-cola a tak dále. Další věcí je, že lidé zabývající se reenactmentem tráví také mnoho času studiem dobových příruček, manuálů a celkově studiem historie od historie daného konfliktu až třeba po historii dané jednotky, jejíž uniformu oblékají.

 

 

O: Takže vlastně jde o to, že se snažíte oživit historii se vším všudy. Žijí takto reenaktoři soukromém životě? A co finanční stránka, kvůli kvalitě výbavy to určitě leze víc do peněz než airsoft? Co Vás vede k tomu pověsit takové to airsoftové "běháni po lese" na hřebík a vžít se třeba do pěšáka bojujícího za Napoleona, nebo za SS-Standartenführera?

 

L: Ano, určitě oživení historie je asi tím největším hybatelem. Do peněz (i času) to opravdu celkem leze, ale to asi každý koníček, když se dělá pořádně. To, že by tím lidi žili i ve svém soukromém životě, nevím jak posoudit, ale vzhledem k tomu, že mezi lidmi, kteří se tomuto koníčku věnují, jsou snad všechny myslitelné profese od zedníka přes filmového režiséra až např. po právníka nebo lékaře si myslím, že to není tak viditelné, samozřejmě znám i spoustu lidí, kteří dělají u AČR a volný čas tráví právě v "jiných" uniformách, a většinou je právě tento koníček tím co je inspirovalo ke kariéře v armádě. Mě osobně k tomuto koníčku přivedl hlavně zájem o historii, který byl sepjat také se zájmem o zbraně (na rovinu, kterého malého kluka by zbraně nepřitahovali), ale také později i nějaká ta sepjatost s vlastenectvím a národní hrdostí, zejména ve vztahu k příslušníkům 1., 2. a 3. národního odboje. V podstatě každý k tomu má své určité důvody.
To, že bych ale pověsil "běhání po lese" na hřebík není vůbec pravda, protože právě toto, je na reenactmentu vidět, většina lidí si totiž myslí, že reenactment jsou ti lidé, kteří dělají ukázky bitev pro lidi v rámci leteckých dnů apod. nebo ti co stojí čestnou stráž u pomníků při významných výročích, či někdy dělají komparz ve válečných filmech nebo dokumentech, ale to není tak úplně celá pravda. Ukázky pro lidi a vůbec veřejné prezentace jsou tak 30% činností těchto lidí, ve skutečnosti se během celého roku uskuteční mnoho soukromých akcí (nejvíce v rámci bývalých VVP) po celé republice nebo i za hranicemi a tyto akce jsou teprve tím opravdovým living history. Je to nepopsatelný pocit, když si 17. prosince kopete v lese zákop, který se má stát vaším domovem na dalších minimálně 48 hodin, i když víte, že za určený čas se zase posadíte do auta a pak za pár hodin dojedete domů a budete si moct v klidu vlézt do vyhřáté postele. Reenactoři také během roku konají mnoho "cvičení" na kterých se trénují dovednosti, podle dobových manuálů a příruček například přežití, topografie apod. tudíž i toto se dá svým způsobem považovat za "blbnutí" v lese.

Osobně nevím, co lidi vede k tomu oblékat se do uniforem jednotek jako W-SS či RKKA a podobně, možná přitažlivost něčeho zdánlivě zakázaného a podobně. Já ovšem oblékám uniformy jiných armád, a jak už jsem psal výš, vede mě k tomu hlavně zájem o propagaci "zapomenuté historie" a také vlastenectví a národní hrdost

 

 

O: Co bys ty osobně poradil člověku, kterého zajímá třeba období 2. svět. války, dejme tomu 1. čs. samostatný prapor? Mě osobně velice fascinuje odhodláni našich mužů pod vedením Ludvíka Svobody a hrdinství nadporučíka Jaroše!

 

L: Vzhledem k tomu, že "svobodovce" dělám už nějaký ten pátek a už jsem několik lidí k tomuto "přivedl" tak bych případným zájemcům doporučil několik věcí:
Nastudovat si fungování a historii ČS. jednotek na východě od samého začátku (tzn. už od vzniku čs. legionu v Polsku). Ke studiu používat moderní zdroje jako jsou knihy Milana Kopeckého, AVISu a Romana Moravce (ta vyjde v nejbližších dnech). Zapomenout na zažité blbosti o orientaci našich jednotek na komunismus a přátelství se sovětským svazem (to jsou kecy minulého režimu, které už dnes vyvráceny jak vědecky, tak i výpověďmi veteránů). A vůbec vzhledem k problematice tohoto tématu, je lepší se chytit, někoho zkušeného, případný zájemce se tak totiž vyhne nákupům nevyhovující výstroje a i nesmyslných dezinformací

 

O: Říkáš "chytit se“ někoho zkušeného? Poradíš našim "čtenářům" nějaké týmy, které případným zájemcům pomohou a vezmou je pod pomyslná ochranná křídla?

 

L: Je to zajímavé, ale "svobodovci" jsou v reenactmentu zastoupeni úplně minimálně, v současné době není v ČR jediný klub/sdružení/jednotka, která by se zabývala výhradně svobodovci (a k tomu ještě na patřičné úrovni). Momentálně jde tedy o to, vyhledat samostatné jedince v současnosti totiž v ČR působí asi 30 "kvalitních" svobodovců, z toho valná většina se jich soustřeďuje kolem volného sdružení "Muži presidenta Beneše", které vzniklo při klubu KVH Rota Nazdar (www.rotanazdar.cz) jako jednotka sdružující zájemce o prezentaci jednotek 2. čs. národního odboje (tedy primárně o naše vojáky v Anglii, na Středním východě, či na východní frontě). Mezi akce, kterých se tato skupina účastnila, patří zejména natáčení dokumentu "České století", akce "Muži odplaty" k výročí atentátu na Heydricha či 70. výročí bitvy o Sokolovo, na kterou se za pár dní chystá 12 vybraných jedinců pod patronátem MOČR, kde budeme reprezentovat právě jako svobodovci, při pietních akcích v Charkově a Sokolově.

 

 

O: A nyní poslední, přímo airsoftově zaměřená. Jaké myslíš, že panuje v ČR veřejné mínění o nás airsofťácích? Spousta lidí nás popisuje jako „zelené blázny“ nebo jako pacienty, kterým chybí vojna! Co osobně považuješ za takové největší chyby, které z nás dělají smrtonosné živly, ohrožující veřejný pořádek a co by měli my, airsofťáci dělat, aby stouply na stupnici oblíbenosti? A jak hodnotíš snažení lidí kolem akce "Airsofťáku daruj krev“?

 

L: Osobně si myslím, že nálepku "zelené mozky, jimž chybí vojna" nedostávají jen airsofťáci, mnohokrát jsem se již s tímto míněním setkal. Problém totiž není v airsofťácích či reenactorech jako takových, ale ve společnosti celkově.

Dnešní společnost totiž neuznává žádné tradiční hodnoty, což je zde způsobeno hlavně 40-ti lety komunismu, kdy se z armády stal nástroj špinavé politiky a z prezenční vojenské služby rok/dva nesmyslného vymývání mozků. Dneska prostě není v módě být vlastenec a podobně. Společnost se na to dívá jako na něco divného až archaického. V tomto bychom si měli brát příklad ze zemí jako je US, VB nebo i Ruská federace.

Co se týče akce "Airsofťáku daruj krev!", je to aktivita, která se mi hodně líbí, dost jí fandím a doufám, že osloví co nejvíce lidí.

 

Děkuji za rozhovor!

 

P. S. Rád bych se Vám představil, jsem Jakub alias Bravo. Jako nový „moderátor“ webu jsem se rozhodl, že svoje články budu psát pro Vás, o Vás! Stylem rozhovorů se budu zaměřovat postupně na všechny odvětví military! Snad se Vám mé články budou líbit!

 

Autor: Bravo

 

 

 

Zpět na články

ZAJCEV Vojín | NEMÁM TEAM | 11.05.2013 17:47 | odpovědět |
Komentář článku: Rozhovor - Reenactment
"Osobně nevím, co lidi vede k tomu oblékat se do uniforem jednotek jako W-SS či RKKA a podobně, možná přitažlivost něčeho zdánlivě zakázaného a podobně" Toto může, s prominutím, říct jen blb. Jak někdo může srovnávat Rudou armádu, která nás osvobodila s Waffen SS??? Lukáš Coufal může být rád, že nežije někde za Uralem, v horším případě mu neproletěla rodina komínem, kdyby nás opovrhovaná Rudá armáda neosvobodila. I když pardon, neuvědomil jsem si, že tento "vlastenec", co "dělá americkou armádu" si asi myslí, že nás osvobodila "slavná" US army, která by byla bez Rusa v háji a nemohla by se ani v té Normandii, kterou dělá, vylodit.
PATHFINDER Vojín | NEMÁM TEAM | 21.07.2013 21:42 |
Děkuji všem za kladné komenty a TOMASIDE za dovysvětlení pojmů ;) add ZAJCEV: Zřejmě jste mě špatně pochopil, já nesrovnávám oddíly W-SS, WH či WL s RKKA, nýbrž jsem pouze vyjádřil svůj osobní názor na tuto problematiku. Jsem si plně vědom toho jak byl nacistický režim zločinný a jaké to mělo důsledky, ovšem stejně zločinný byl i režim komunistický. Je nepopiratelným faktem, že nelze odsuzovat obyčejné řadové vojáky těchto armád, jelikož jak se dnes velmi často zmiňuje plnily pouze rozkazy velení. Nepopiratelným faktem však také je, že zvěrstev, rabování a válečných zločinů se nedopouštěli pouze příslušníci W-SS, ale také i WH, WL či RKKA, ať již se jednalo o klasické "válečné běsnění" tak i masakry civilního obyvatelstva apod. Například v sovětské armádě působily jednotky NKVD, které nejenže působily jako rozvědka, ale de facto byli na stejné úrovni jako německé Einsatzgruppen či v civilním případě jako německé GESTAPO. Jinak samozřejmě neupírám RKKA její zásluhy na osvobození naší vlasti, ovšem vadí mi to, že v této republice se poslední dobou začíná objevovat opět trend předlistopadové historiografie, že nás osvobodila RKKA a "GIs" si v míru dojeli do Plzně a nijak nekrváceli. K mému vztahu vlastenectví jen a pouze tolik, že ač dělám US Army, věnuji se také 1.,2. a 3. ČS odboji a jsem členem ČSOL. A k tomu, že západní spojenci by se bez pomoci sovětů nemohli vylodit v Normandii. Víte Kdo uzavřel pakt o neútočení s německem? Víte kdo spolu s němci zaútočil na Polsko? Čí armáda vraždila polské důstojníky v Katyni ( dnes už to sami přiznali)? Kdy SSSR vstoupil do války? Co to byl Lend- Lease? Mimochodem západní spojenci se vylodili v Normandii až v roce 44 protože, před tím své síly využívali v pacifiku, Africe, nebo třeba v Itálii, čímž také vázali značné síly vojsk osy. A mezitím samozřejmě významně podněcovali hnutí odporu v celé okupované Evropě. S pozdravem Lukáš Coufal
ZAJCEV Vojín | NEMÁM TEAM | 30.07.2013 18:34 |
Na jednu stranu uvádíš, že nechceš srovnávat "W-SS, WH či WL" (zjisti si něco o struktuře německých ozbrojených sil) s RKKA, ale hned o kousek dál si odporuješ, když mluvíš o NKVD (ano RKKA nespadá pod NKVD), ale kdybys byl v obraze, tak určitě víš, že i NKVD měla své regulérní bojové jednotky, které si v nejednom případě dokázaly za války zasloužit v boji (např. známý Stalingrad) čestné označení "Gardová" jednotka. Ohledně páchání zvěrstev, chceš říct, že US army nic takového neprováděla? To je k smíchu, namátkou (moc se o tuto problematiku nezajímám) Dachau, kde jen z podnětu poručíka vystříleli bojovou jednotku, která s tímto KT neměla nic společného, jen byla ve špatnou dobu na špatném místě. Případy znásilňování, krádeží byly taky běžné, ale to u všech armád. Takže armáda USA není rozhodně čistá. Bombardování civilních cílů (týká se i užití atomových zbraní) ani raději nerozvádím, to by tu hned byly Drážďany a takové "pochybné cíle". Ano, musím se omluvit, jak Američani krváceli při osvobození naší vlasti, máš naprostou pravdu, že osvobodili tehdy typicky česká města jako Karlovy Vary, Klatovy aj., doposud jsem si myslel, že šlo o sudetská města s naprostou většinou německého obyvatelstva. Z čeckých měst byla asi jediná tak ta Plzeň a zde došlo k jak velkým bojům? Nic moc, protože německá vojska se stáhla do okolních lesů z větší části a byla připravená se vzdát, Američani dokonce stříleli do českých lidí, kteří se rozhodli opuštěné německé pozice obsadit neboť je považovali za nepřítele (že by náhodná zkušenost s jiným "českým" obyvatelstvem, které vítalo "osvoboditele" v jiných tehdy německých městech? Za tím, že by se Západní spojenci bez Sovětů nemohli vylodit v Normandii si stojím, v roce 1940 byla Anglie ve sračkách, jediné, co ji spasilo bylo to, že Hitler zaútočil na SSSR (zmíněný pakt o neútočení logicky vzal tedy za své). Kdy vstopili Američané do války? 7.12.41, operace Barbarossa začala 22.6.1941, tzn. ani Anglii v nejtěžších chvílích moc nepomohli. Lend-lease, pokud je mi známo, tak dodaný materiál SSSR byl necelých 5% toho, co si sověti dokázali vyprodukovat sami. Tzn. kapka v moři (bez LL by se válka možná o pár měsíců protáhla, ale to je tak vše). A v neposlední řadě by mě zajímalo, proč jen západní spojenci žádali Stalina, aby zahájil ofenzívu na východní frontě, když byli tak silní, že by se mohli vylodit bez sovětské pomoci? K tomu došlo k vylodšní až v červnu 44, kdy už sovětská vojska dávno osvobodila sovětské území a tlačila před sebou ustupující Němce, kteří v té době neměli již žádnou šanci situaci zvrátit. Pokud by na to Západ měl dříve, tak se mohl vylodit už v roce 42 nebo 43, ale neměli na to. Nejspíš si jen chtěli obsadit co největší území dříve, než to udělají za ně Rusové. K podpoře hnutí odporu, Rusové na našem území byli například mnohem aktivnější než západ. Ale nechci vyvolávat hádky, jen jsem naznačil, že článek je poplatný době. Tzn. válku vyhrál Západ (jen chybí ještě zmínit, že válka začala 8.5.45). S přáním hezkého dne Luboš Kučera. PS: Jak se představuje 3. čs. odboj? 1. a 2. si dovedu představit. 3. spočívá v tom, že si hrajete na Mašíny a spol., a podřezáváte svázané policisty, ztvárňujete krádeže výplat, při kterých vraždíte nevinné pokladníky a nebo střílíte po hasičích, kteří hasí v? Popř. se jedná ámi založený požár? Nebo jde o pozdější léta, kdy si hrajete na politické disidenty, kteří jsou chudáci zavření povětšinou za alkohol? Přijde mi, že na vás zapracovala současná (nejen) mediální propaganda na téma "vše americké je dobré, vše ruské špatné". Chce se to historii podívat více objektivně. PS2: Neklaním se na žádnou stranu, jen se snažím při diskuzi pracovat s fakty.
HENRY Chuck Norris | AIRSOFT KOALICE | BLACK SQUAD | 09.03.2013 10:44 | odpovědět |
Komentář článku: Rozhovor - Reenactment
Nejlepší článek který zde na koalici snad vůbec byl. Velmi dobrá práce Bravo :-) Jinak zajímalo by mě jestli je rozdíl mezi Reenactmentem a Milsimem, nebo se jedná o jiné označení stejné věci?
BRAVO Rotmistr | S.O.G. MOHELNICE | 09.03.2013 12:03 |
popravdě nevím :) ale zkusim se to zjistil! ale podle me je MILSIM jen kratsi a modernejsi oznaceni...
J Kapitán | L.A.S.T. LITOVEL | 09.03.2013 12:17 |
Podle wikipedie je reenactment poddruhem Milsimu, při kterém jde o co nejvěrnější zachycení skutečné (typicky historické) události. Kdežto druhý poddruh - simulace se historii respektive skutečností spíše jen inspiruje.
TOMASDIE Svobodník | AIRSOFT TEAM HODSLAVICE | 09.03.2013 19:48 |
Reenactment se soustredi prevazne na historicke udalosti a dobove presnosti, jako uniformy, odznaky, hodnosti, zbrane atp. MilSim se soustredi na simulaci zivota vojaka, civilisty, vzbourence atp. na/v urcite lokaci kde se skutecne stala nejaka vojenska operace, ale jsou i smyslene viz milsim Afganistan ktery byl zalozen jeste driv nez se invaze do Afganu skutecne stala. Zjednodusene se da rict, ze reenact je mnohem narocnejsi na detaily a dobove drobnosti, narozdil od milsim kde se muzou setkat i uniformy ktere v dane lokalite nebyly(pokud je ta milsim akce zalozena na realne akci, coz zas tak casto nebyva)
CPL. ROBIN GOODMAN Desátník | NEMÁM TEAM | 08.03.2013 19:03 | odpovědět |
Komentář článku: Rozhovor - Reenactment
Pěkně vysvětleno Luke, chválím :-)