UPRAVENÉ TERMÍNY AKCÍ
Kvůli zrušení areálu raketové základny v Leskovci jsme upravili termíny akcí airsoftgods.cz, které najdete v tomto článku. Opět zde naleznete vaše oblíbené herní režimy, které aplikujeme na akcích v areálech vojenských…
JAK PLNIT LAHVE NA HPA?
Jak si sám plnit HPA lahve snadno.
VYSVĚTLENÍ LIMITU ZBRANÍ.
Vysvětlení rozdílů typu zbraní do které kategorie se řadí daná zbraň.
TERMÍNY AKCÍ PRO ROK 2023
Pro tento rok jsme pro vás připravili seznam všech našich předem plánovaných akcí pro areál raketové základny v Leskovci a raketové základny ve Frýdku-Místku. Vybrat si můžete z rozličných scénářů, variant úsťové…
DRUHOVÁLEČNÝ AIRSOFT
Co je to druhoválečný airsoft? Tuto otázku slýchám od spousty lidí na každé modernové akci, na které se objevím v druhoválečné uniformě. Spousta lidí se s ním ještě nesetkala. Co mají za uniformy, jaké mají kvéry, kolik jich v republice je, co ta sranda stojí?
Sekce: Nápady a návody
Vložil George | 30.10.2013 21:03 | Zobrazeno 6419x

Na tyto otázky se vám pokusím v tomto článku odpovědět. Pro ty, kteří k druhé válce přičichli si můžou rozšířit obzor a pro ty co neví o čem je řeč to snad bude pár poučných řádků.

 

Druhoválečný airsoft (běžně používaný termín WW2 airsoft) byl dříve výsadou jen pár nadšenců, kteří pocházeli z řad KVH klubů a pořídili si první airsoftové repliky druhoválečných zbraní, které byly na trhu. Jednalo se tehdy jen o Thompsony od Tokio Maruy, Pušky od Marushinu, Maruzenu později Tanaky a elektrické MP40. Pušky M1 Garand se nahrazovali M14 celkově dost věcí se nahrazovalo čím se dalo. Postupem času, kdy se na trhu objevovaly dostupnější, levnější repliky od nových firem a cenovějši dostupnější repliky výstroje a uniforem se začal druhoválečný airsoft více rozmáhat i díky své finanční dostupnosti. V současné době funguje po republice několik klubů, které se zaměrují jak na němce, američany, angličany, ale také sovětskou Rudou armádu. 
Jedná se vlastně o millitary airsoft se vším všudy tak jak jej známe z moderny. Napodobuje se reálná jednotka, výstroj, výzbroj i taktika. Většina teamů je zaměřena na Evropské bojiště od roku 1944 po konec války - celkem logické vzheledm k místním středoevropským klimatickým podmínkám. Hráč si tedy vybere danou jednotku a snaží se poskládat si uniformu, která se nosila například od roku 1944 v Evropě od invaze v Normandii a koupit si zbraň, která odpovídá danému období . Dále je to trénink taktiky, způsobu velení a udávání rozkazů (nejlépe v určeném jazyce - anglicky, něměcky, rusky) dle dostupných dobových příruček a literatury. Ti co jdou ještě dál si tisknou dobové obaly na cigarety a potraviny, tak aby se na akci neobjevilo nic, co by vypadalo, že nepochází z obodobí před pětasedmdesáti lety. 
Airsoftové hry se pořádají buď pod hlavičkou druhoválečné airsoftové aliance, kterou založilo někdy okolo roku 2006 pár nadšenců a "otců zakladatelů", nebo je pořádá některý z klubů. Převážně se jedná o scénářově náročné akce provázené spoustou vedlejších úkolů. Má to svoje kouzlo ikdyž se vám stane, že si někdy na akci ani nevystřelíte. Na akcích se dbá na výstrojový předpis. Co je moderní, nebo se nehodí se musí schovat do kapes nebo do báglu (je fajn, že tahle sumka na zásobník do M16 nebo taktická vesta vám hodí a je vám pohodlná, ale tohle je trošku jinak) a nedobové zbraně se musí alespoň omotat jutou, aby nebudily příliš pozornosti. Ona taková nadupadá M4 s RIS lištama a kolimátorem prostě vedle těch mauserů, thompsonů a Mp40 je jako pěst na oko :) Pořizovací cena takové uniformy a zbraně už se v současné době příliš neliší od ceny současné uniformy a zbraně. Základ uniformy, tak, aby jste v ní mohli vyrazit na druhoválečnou akci se pohybuje od 10 - 20 tisíc. A ceny zbraní už jsou taky dostupné (AEG thompson nebo mp40 se dají sehnat od 4.000) Takových bláznů je nás v republice okolo 150 a stále nás přibívá. 
Scénáře her mnohdy kopírují nějakou z historických událostí jako je Operace Overlord, Boje v Normadii, v Ardenách nebo v Německu. Častou jsou scénáře dokreslovány dobovými rekvizitami (enigma, raketa V2, dokumenty) a hrací prostor označen dobově vypadajícími celulemi z označením Carrentain, Bastogne, Malmedy, Bruneval, St. Lo, Foy a podobně. Během akcí se dbá na to, aby se hráč cítil tak, jak kdyby se náhle přesunul v čase o víc jak sedmdesát let zpět, nebo si naživo zahrál Call of Duty. A musím říct, že v posledních letech se to daří čímdál víc. To je to, co pro mě dělá druhoválečný airsoft tak neodolatelným. Na chvilku člověk zapomene, že se narodil okolo roku 80-90 a přesune se do čtyřicátých let minulého století. 
Jak s druhoválečným airsoftem začít pokud vás něco z tohoto oslovilo? Nejjednodušší možností je oslovit někoho z aliance a přijet se na akci podívat z pozice partizána. Okradete dědu nebo jiného ze starších členů rodiny o co nejdobovější věci a kvér omotáte jutou. Tento důmyslný převlek je tolerován jen na pár prvních akcích. Ale bohatě to stačí na to, aby jste zjitili, která ze stran je vám sympatičtější. Pak jen stačí vybrat si jednotku, která je vám citově nejblíž a začít skládat danou uniformu (jen málokdo si může dovolit koupit hned komplet za 15.000, u začátečníků se toleruje postuplné rozkládání investic). Je dobré nechat si poradit, která uniforma je nejlépe dostupná a ke které jsou nejdostupnější zbraně (u rusů a angličanů zatím nic moc) a která uniforma je cenově dostupnější (obecně platí, že: německé uniformy jsou o něco dražší něž americké, paragáni jsou dražší než pěchota atd.) Taky je třeba si uvědomit, že nakoupením bojové uniformy a kvéru investice nekončí. Tak jako každý koníček vás to chytne a později dokoupíte zimní uniformu, služební, vycházkovou, pořídíte novou zbraň a k ní patřičné sumky a tak to pude dál a dál až za pár let zjistíte, že to nemáte kam dávat :)


Než to nějak uzavřu, tak chci upozornit, že tohle jsou pouze moje osobní postřehy a dojmy. U jednolivých jednotek to může být individuální a já taky nevím zdaleka všechno a rozhodně neříkám, že WW2 airsoft je jediná pravá víra a nic se jí nevyrovná. WW2 airsoft je koníček, sport a životní styl zároveň - asi tak jako každý military airsoft. Stojí peníze a spousty času, ale přinese vám nezapomenutelné zážitky a výpravy do druhé světové války.


Sepsal Farmr, vložil George

Zpět na články

HEJTMAN Vojín | NEMÁM TEAM | 31.01.2022 22:48 | odpovědět |
Komentář článku: Druhoválečný Airsoft
Jsem rád že že airsoft II.w.w. taky existuje, určitě bych do toho šel, ale trochu mě udivuje že je zasazen do roku 1944 a později (?!) a východní fronta nic? třeba Stalingrad apod? .-)
RAQUEL666 Nadporučík | NEMÁM TEAM | 04.02.2022 09:50 |
Bohužel je to tak pár nadšenců se najde ale dát jich dohromady tolik aby se dala uspořádat nějáká akce se podaří málo kdy. Najivně jsem poskládal rusa po roce 43 a nakonec se mi tu na ty věci uz 5 let jen práší
HEJTMAN Vojín | NEMÁM TEAM | 08.02.2022 22:10 |
to je divný že nikdo dělat Rusa nechce, kor v dnešní době  a to Rus vypadal po celou válku prakticky stejně. Ještě než byl airsoft tak jsme jezdili na rekonstrukce a Rusů bylo vždy dost, a  Němců (a hlavně SS) bylo ještě více naopak Amíků bylo jako šafránu  asi jiná doba 
ANDE Vojín | NEMÁM TEAM | 28.02.2015 12:35 | odpovědět |
Komentář článku: Druhoválečný Airsoft
Je také potřeba znát výstrojní předpisy. Samozřejmě ve vašem podání to zatím není airsoft reenacting, ale zatím jen hastrošárna. Ale vše se dá zlepšit. Pro začátek bych doporučoval sehnat si kompletní výstroj a nastudovat si základy předpisů, nebo aspoň prohlédl tunu fotek ze jednotlivých období války. Předpokládám, že jste chtěli reenactovat Normandii 1944. Z druhé fotografie je patrné použití blůz vz. 36, která se v roce 1944 na západní frontě téměř nevyskytovala. Doporučuji blůzy vz. 1940, 42 a 43. U US army opravdu nevím, tuhle armádu nereenactuji.
FLACK007 Rotmistr | NEMÁM TEAM | 19.11.2013 00:41 | odpovědět |
Komentář článku: Druhoválečný Airsoft
Krásně sepsané. Je super, že vás je tolik a že se počty zvyšují. WW2 airsoft mi přijde větší hardcore oproti modernímu military softu. Přeci jen sehnat všechny informace, některé například ještě přeložit z cizího jazyku a poté následně ještě všechny ty "blbinky" sehnat... Obdivuhodné :)