UPRAVENÉ TERMÍNY AKCÍ
Kvůli zrušení areálu raketové základny v Leskovci jsme upravili termíny akcí airsoftgods.cz, které najdete v tomto článku. Opět zde naleznete vaše oblíbené herní režimy, které aplikujeme na akcích v areálech vojenských…
JAK PLNIT LAHVE NA HPA?
Jak si sám plnit HPA lahve snadno.
VYSVĚTLENÍ LIMITU ZBRANÍ.
Vysvětlení rozdílů typu zbraní do které kategorie se řadí daná zbraň.
TERMÍNY AKCÍ PRO ROK 2023
Pro tento rok jsme pro vás připravili seznam všech našich předem plánovaných akcí pro areál raketové základny v Leskovci a raketové základny ve Frýdku-Místku. Vybrat si můžete z rozličných scénářů, variant úsťové…
CO JE TO GBBR?
Chcete aby se na akcích normálně střílelo, nebo raději brutálně kropilo? Podíváme se na zub tomu, o jakou zbraň se vlastně jedná když se řekne GBBR, jaké jsou jejich výhody a nevýhody a proč zatím nenahradily nejvíce rozšířené AEG.
Sekce: Recenze zbraní
Vložil Henry | 28.02.2012 21:24 | Zobrazeno 12253x

Hlavní rozdíl mezi airsoftem a paintballem je kromě barevného označení zásahů v případě paintballu hlavně ve stupni realismu v případě airsoftu. Ten je dán možnostmi vybavení, stylem hry a hlavně použitím více-méně realistických replik reálných předloh. V dnešní době už ale světu airsoftu nedominují v dosažené realističnosti AEG (airsoft electric gun), ale GBBR (gas blow-back rifle) nebo zjednodušeně plynové útočné pušky (a samopaly).

Ty dosahují takové realističnosti, že u některých modelů při pohledu do útrob není hned jasně zřetelné jestli se jedná o airsoftovou repliku nebo skutečnou zbraň. Reálné je i ovládání zbraně. Ta se před prvním výstřelem musí natáhnout a po vystřelení posledního bb zůstane v případě M4 apod. závěr v zadní poloze. Poté je zbraň připravena na výměnu zásobníku a následné uvolnění závěru příslušným ovládacím prvkem. Největší lákadlo pro koupi těchto zbraní je ale jejich hlučnost a hlavně blowback (neboli kopání) o různé síle v závislosti na značce zbraně, který doprovází střelbu. Značky jako je WE dokonce přišly i s kapacitou zásobníku odpovídající reálné předloze čili je v nich 30bb, ostatní výrobci mají v zásobnících mezi 40-50bb. Nezapomínejme také na to, že akce specializované na tyto zbraně mohou být na úplně jiné úrovni než ty na kterých se jen kropí a kropí a lidi z nich odcházejí akorát tak nas**ní.

GBBR jako budoucnost airsoftu, nebo něco co se nikdy nevyrovná bezedným točákům u aeg? V zahraničí už tyto zbraně pronikají čímdál více i mezi řadové airsofťáky a omezení na použití pouze těchto zbraní je v zahraničí podmínkou vstupu na celou řadu akcí. Svědčí o tom i prodeje a zvyšující se počet výrobců, kteří vyvyjí stále nové a nové modely. V ČR, ačkoliv jsme ve světě airsoftovou velmocí se ale tyto zbraně téměř nevidí. Je důvodem vysoká cena, nebo nemožnost konkurovat s 30-40 kuličkami v zásobníku kropičům s elektrikami? Řešením by mohly být specializované akce typu GGM nebo Midcap Insanity, které hráčům vybaveným těmito zbraněmi dávají možnost konkurenceschopnosti. Hlavně ale hráče odmění nesrovnatelným požitkem ze hry, protože se běžná kropící přestřelka, změní na zábavnou taktickou akci. Myslíte si že byste mohli mít zájem o tuto zbraň?

"Nejprve se rozhodněte jestli chcete střílet, nebo kropit"

Pohon těchto zbraní se v současnosti dělí do třech hlavních kategorií: Green Gas, CO2 a stlačený vzduch/CO2. Poslední varianta je spíše okrajová, protože její využití vyžaduje nošení plynové lahve se stlačeným vzduchem nebo CO2 na zádech a propojení se zbraní hadicí (používané zbraně jsou AEG přestavěné díky kitu např. od daytonagun). Pohon na Green Gas je nejrozšířenější. Jeho hlavní předností je možnost kdykoliv pohodlně a rychle doplnit tlak v zásobníku. Nevýhodou jsou vyšší nároky na provozní teplotu a nižší výkon zbraně v porovnání s CO2. Zásobníky na 12g CO2 bombičky jsou v podstatě pravý opak zásobníků na Green Gas (nepohodlné vyměňování bombiček, provoz při nižších teplotách, vyšší výkony zbraní).

 

  Prezentační video, představující FN SCAR L od WE.

Nevýhody GBBR. Používáním těchto zbraní obětujete po přechodu z AEG mnoho věcí. Konzistentnost střelby - na jedno naplnění zásobníku plynem sice vystřílíte 2 zásobníky kuliček, ale už od poloviny druhého by se mohly objevit komplikace. Proto je lepší po každém zásobníku doplnit i tlak plynu. Dále je to přesnost, která může být negativně ovlivněna kopáním zbraně. Pro některé lidi je to však výhoda, protože to zvyšuje autentičnost střelby. Pokud chcete tichou zbraň, rozhodně to nemůže být GBBR. A poslední "nevýhodou" je nutnost častější údržby v podobě pravidelné rozborky po každé akci a promazání pohyblivých částí silikonovým sprejem.

"Tyto zbraně nejsou pro každého, ale každý z nich rád střílí"

 Lekce plavání s plynovým Scarem ;-)

Výhody GBBR. Jsou ve srovnání s AEG nesmírně realistické a to jak díky ovládacím prvkům více se blížícím skutečným předlohám, tak díky požitku ze střelby samotné. Navíc jsou proporčně na 100% odpovídající reálu, mají například i reálnou velikost pažbičky, která je u aeg kvůli nutnosti napasování motoru zvětšena. Hlučnost je pro někoho nevýhoda, pro jiného opět další krok blíže k "reálnosti" a to ani není třeba připomínat faktor strachu, který zbraň díky své hlučnosti může vyvolat v protivníkovy při cqb. Na několika videích jsme se mohli dokonce přesvědčit že tyto zbraně vydrží narozdíl od AEG i potopení pod vodu a následně bezproblěmově střílí. No a pro lidi kterým zbraně padají na zem je tu jeden bonus na závěr, tyto zbraně jsou nesrovnatelně odolnější viz obrázek níže.

   

  Srovnání tloušťky těla AEG (nalevo) a GBBR (napravo)

(C) Henry 2012

Zpět na články

WWWA Četař | O.P.S. MORAVA | 11.09.2014 21:59 | odpovědět |
Komentář článku: Co je to GBBR?
Aeg s tlačákem a u mne je co do reálnosti učiněno za dost :-)
GIZMO_CZ Podplukovník | GREY GHOST AIRSOFT TEAM PROSTĚJOV | 12.09.2014 04:17 |
Tady se někdo po dvou letech probral ze zimního spánku... :-) No když jsi tohle téma oživil: Za mě souhlasím s tvím názorem. AEG + nízkokapacitní tlačáky. Kopie PWT systému co jsem před chvílí sondoval nic moc výdrž.Originál PWT Systemu (cca 40tis i se zásobníky)pro obyčejného pracujícího ženatého :-) chlapa prostě finančně mimo. Plynovky ty jsou v našich podmínkách taky skoro nepoužitelné - drahý provoz a teplotní omezení dělá své... Finančně dobrý je opravdu kombinace AEG + nízkokapacitní zásobníky. Souhlasím s tvrzením, že při omezení munice je hra daleko lepší a člověk si jí více užije! Je škoda, že to pořád drtivá většina "rádoby softáků" ještě nepochopila! Henry (a ostatní)je velká škoda, že neděláte i velké akce jen na tlačáky - ano VÍM Z VLASTNÍHO PRŮZKUMU, ŽE NENÍ OCHOTA SI JE POŘIZOVAT a na takovou akci by se sešlo ze zdejšího osazenstva tak kolik?? 20-30 lidí max?? A i to si myslím je přehnaný číslo :-( Je to holt smutná realita Českého airsoftu. Tak že kropení zdar... No nazdar...
HYPKO Rotmistr | NEMÁM TEAM | 12.09.2014 16:05 |
Tak je rozdíl, jestliže si koupím 2 točáky nebo 4-6 tlačáků za stejnou nebo podobnou cenu za kus. Ale zase s těma tlačákama je to komplikovanější. Někdo si koupí tlačák na 30 kulí a někdo na cca 120. Já osobně volím zlatý střed a hraju s tlačákama na 60 kuliček.
STARKI Nadrotmistr | 4 BRN ZNOJMO | 12.09.2014 16:53 |
Můj názor na "českej soft" je takový, že je to tu samý kropič a terminátor. Vše je v lidech. Pokud si člověk chce zahrát ve společnosti kropičů a chce alespoň chvilku zůstat "naživu", tak nezbývá, než se přizpůsobit. Což znamená zásobníky s vyšší kapacitou a tudíž s nejvyšší pravděpodobností to budou točáky.  Konkrétně já tak hraju a to jen z pocitu pohody dostatku munice, jelikož přebíjet tlačáky po 30/60 BBs je sice "realističtější než po 470 BBs, ale zabírá to čas a pohodu. Jsem hráč, který "nekropí" a za akci vystřílím tak max. 50-150 kuliček, dle akce a situace, ale i tak používám točák na 300 BBs. Mám v sumkách ještě další dva točáky po 300 BBs a 4 tlačáky po 60 BBs, ale to více méně "jen" tak pro jistotu, co kdyby, případně pro půjčení spoluhráčovi, když mu "dojdou". Nicméně souhlasím s "Gizmem", že by bylo dobré pořádat i akce jen na nízkokapacitní zásobníky, i klidně čistě plynovky (i dlouhé GGBR). Tady se to zvrhuje fakt jen v šílené kropičky a z toho plyne i nuda, jelikož se nikdo nesnaží zasáhnout hráče jinak, než-li "bílým hadem" a to má ze skutečné reality boje hodně daleko. Další vyloženě nešvár českého softu jsou tzv. "vytuněné" zbraně s brutálními výkony. Proč to? Protože většina hráčů neumí hrát a nezná taktiku a proto musí za každou cenu mít zbraň, která dostřelí co nejdále aby mohl skórovat a vyřadit hráče, byť vysoce kvalitního, ale s podstatně méně výkonnou zbraní, která nemůže konkurovat dostřelem. Pokud by byla akce a striktně a nekompromisně se přeměřovala rychlost (výkon) zbraní a prostě a jednoduše by se nepustili do hry hráčí s výkonějšími zbraněmi, zase by se hrálo o něco lépe. To ale u nás asi nejde - škoda. Pak se totiž diví, když někoho "smahne do xichtu" z 10 m s prasokvérem s pružinou M170. V hlavě nasráno (omlouvám se), ale brutální výkon zbraně a takový hráč je schopen vystřelit i z 10 metrů na protihráče. Prostě hnus. Můžete mě teď kamenovat, že nic nevydržím, že jsem sračka, nebo ať se vykašlu kvůli tomu na soft, ale v zahraničí (GB, GER, Fr...) hrají v pohodě i se slabými kvéry do 120m/s. Proto i renomované značky vyrábí airsoftové zbraně s výkony 90-120 m/s max. (GP, CA, TM..). - stačí to!!!  A zahrají si tam podstatně lépe a navíc bez vážnějších úrazů, než u nás. Jak se říká, každý, kdo vlastní jakoukoliv "airsoftku", by se měl nechat střelit z 10 m do nechráněného místa, aby věděl, jaké to je. No nic, už jsem vypotil spousty "keců", ale zkuste se alespoň trošičku, kdo máte rozum nad tímto zamyslet a třeba i trošku ubrat z výkonu AS zbraně a přidat na vlastní fyzičce, kondici a taktice. Bude to pak i lepší a hezčí hra. HWGH
KYD-MCCOOL Praporčík | 173RD ABN. BDE. PV/CZ | 12.09.2014 17:12 |
Starki... amen  , jen bych dodal že kruto-přísná vystroj a husto-démonská vyzbroj z vás vojaka neudělá jen další sračku co zahučí do masomlínku jménem  czech airsport  
GIZMO_CZ Podplukovník | GREY GHOST AIRSOFT TEAM PROSTĚJOV | 12.09.2014 18:21 |
Starki - lépe jsi to napsat a zhodnotit dnešní situaci v českém airsoftu nemohl... trend je bohužel takový, že jeden má 130ms já musím mít 140ms jé on má 140ms já musím mít 150ms atd... 

Kde to proboha skončí? Předně si myslím, že je to především na ORGANIZÁTORECH DNEŠNÍCH AKCÍ. Pokud oni udělají první krok a vykašlou se ze začátku na zisk (z vlastní zkušenosti vím, že vstupné padne převážně na pronájem a nutné výdaje na organizaci hry, tak že toto opravdu moc nezbude za ten čas a nervy ale jde hlavně o pronájem protoru a o to aby na takovou akci lidi přišli a ten pronájem se zaplatil) a nekompromisně začnou dělat hry s omezením na tlačáky a max třeba těch 120 - 130ms, pak snad sofťáci pochopí, že hry s neomezenou úsťovkou nejsou a nebudou a oni pak budou nucení nakoupit tlačáky a vyměnit péra z "auta" za normální softový. Co se týče sniperek, to je téma samo o sobě. Zde výkon musí odpovídat primárnímu účelu zbraně. 

My v týmu upřednostňujeme jednořadé tlačné zásobníky do 70bb ano máme samozřejmě každý i 2 300bb točáky. Někdy prostě opravdu není zbytí...   

Vyzívám tedy místní hráče a organizátory, aby se konečně zamysleli kam ten soft spěje a kam si myslíme, že chceme dojít?! 
VENDA Rotmistr | K.A.T. | 13.09.2014 08:47 |
Konečně se tady formuje koalice pro nízkokapacitní zásobníky. Pěkně jste to popsali, není co dodat. S méně kulema se totiž musí více myslet a více hýbat!!! A to se asi spoustě lidí nechce. Jakmile se vypíše akce na tlačáky, tak se rád přidám a můj tým taky:).
TIB | 13.JUDE PRAPOR AIRSOFT ŽDÁNICE | 13.09.2014 13:19 |
Stím že s tlačákem není proti točáku šance nesouhlasím, ale točáky rád nemám. Sám mám dva tlačáky na 120bbs a vždy mi to stačilo. Není to o kapacitě zásobníku a vysokých pružinách, je to o tom umět se maskovat, pohybovat a především umět střílet(Zacinal jsem s M9 na plyn proti elektrikám a no problem), tak vím o čem mluvím. Na akci jen s tlačnými zásobníky bych se taky přidal. Mimochodem akce na plynovky dříve dělal Henry jako "Gas gun madness", který bych si téže rád zopakoval. Jen je otázka kolik se nás takových sejde, kdyz v dnešní době soft vypadá tak jak vypadá - ale za zkousku to stojí.
JAKUBZ Vojín | NEMÁM TEAM | 08.03.2012 16:27 | odpovědět |
Komentář článku: Co je to GBBR?
Tady máte fotky inokatsu,což je asi nejdražší a nejrealnější varianta:
http://kubaz1911.rajce.idnes.cz/inokatsu/

tady máte mnou natočené video s rozborkou : http://czshare.com/2482927/20120113_231534.mp4

Jinak,měl jsem i AGM a well.A pokud se rozhodujete,a nechcete WE(méně dílů,méně realná,slabší kopanec,ale zase maximálně spolehlivá,proti WA like systemum(agm,well,gp,inokatsu,vipertech,atd) a ma levnější zasobníky) tak běžte do AGM z těch levných(oproti wellu x krát lepší zpracování,ale na inokatsu to nemá),nebo do JG,ale to musíte překousnout plastové tělo.
Ideální je pohon přes GHK co2 zásobníky.ty stojí v polsku cca 1200kč kus.na jednu bombičku vystřílíte při teplotě okolo 5 stupňů 2 zásobníky v pohodě(80bb),pak kolísá ůstovka výrazněji.
U čínské gbbr,co má střílet,čekejte prasknutí komory,obouchání záchytu závěru,a časem úderníku.Dále prasknutí noozlu.
úderník je otázka 250kč,záchyt cca 100kč,komora okolo 1000kč.noozle od 250kč - 4500kč(za specialitky) doporučuju tužší buffer,kvuli většímu kopanci.Něco o gbbr vím,pokud je nějaký dotaz,možná poradím.
HENRY Chuck Norris | AIRSOFT KOALICE | BLACK SQUAD | 08.03.2012 18:38 |
Díky za cenné informace. M4 od Inokatsu je nádherná zbraň, škoda jen té ceny. Jinak chystáme akce speciálně pro GBBR, tak kdybys chtěl, nebo věděls ještě o někom kdo by do toho šel taky, budem jedině rádi.
NNEUTRONN Brigádní generál | INFIDELS | 02.03.2012 21:58 | odpovědět |
Komentář článku: Co je to GBBR?
Super článek Henry !! Je fakt, že akce, které pořádáš ty GMM, CQB a Night OPS byly vždycky zážitkem a těším se na další pokračování ;) Doufám, že do budoucna až se tyto typy zbraní dostanou do širšího okruhu sofťáků, budeš pořádat nějaké GBBR akce, pže když člověk musí přemýšlet nad tím, kolik mu zbývá střeliva v zásobníku, dává to tomu softu větší šťávu. 
TRANE Nadrotmistr | NEMÁM TEAM | 02.03.2012 21:51 | odpovědět |
Komentář článku: Co je to GBBR?
Kropení na akci je podle mě uplnej nesmysl to akorát kazí hru a je to nuda... jak říkal TIB přiblížit se ze zadu a čau
TIB | 13.JUDE PRAPOR AIRSOFT ŽDÁNICE | 02.03.2012 21:10 | odpovědět |
Komentář článku: Co je to GBBR?
Stím že na kropící akci se nedá hrát s tlačákama nesouhlasím, mam 4x 68ranný do M4A1, ty s nekonečnýma zásobníkama vůbec neřeším, takový lidi většinou jen kropí, ale netrefí se (ti co jsem potkal) k těm se stačí  jen přiblízit a na semi jej zabít na pár ran. Ale pokud borec má 5000buben v M16 a leží na kopci a kropí s prominutim jak idiot, tak to dokaže znechutit akci.
ONDRA Rotný | NEMÁM TEAM | 02.03.2012 12:38 | odpovědět |
Komentář článku: Co je to GBBR?
mohl bych popřípadě poprosit kolik by tak cca stála MP5 nebo M4?
HENRY Chuck Norris | AIRSOFT KOALICE | BLACK SQUAD | 02.03.2012 16:55 |
Pokud se teď podíváš do inzerce, tak tam aktuálně někdo MP5 v plynu prodává (a tvé předpažbí se svítilnou by na to myslím pasovalo).
ONDRA Rotný | NEMÁM TEAM | 02.03.2012 10:44 | odpovědět |
Komentář článku: Co je to GBBR?
jj hrajem hru. ale ti co chcou tu hru trosku vice prozit tak tohle je na to akorat delane.

J Kapitán | L.A.S.T. LITOVEL | 02.03.2012 10:38 | odpovědět |
Komentář článku: Co je to GBBR?
Tohle bude tak trochu provokativní otázka, takže ji berte spíš jako námět na diskuzi, ale proč bych měl vlastně v airsoftu stát o realističnost? Přece jen hraju hru ne?
GEORGE Nadrotmistr | DOG SOLDIERS | 02.03.2012 11:35 |
Jasný, to taky dycky říkám ;-), ale je pravda, že po odehrání několika GMM,CQB na jednotlivé a vzpomínce na prehistorické začátky s tlačným zásobníkem případně omezenou municí, musím souhlasit s henrym, že soft se vyvinul trošku horším směrem a ze střílení se stalo kropení nehorázným stylem. Vidím návrat k midcap zásobníkům případně přechod na plyn jako hodně dobrou věc co se týče minimálně CQB her.
J Kapitán | L.A.S.T. LITOVEL | 02.03.2012 11:57 |
Já souhlasím, že mid-capy a omezení množství munice jsou cesta, jak zvrátit ten nežádoucí směr ubírání airsoftu - protože mě to nutí víc u kry přemýšlet. Ale nemyslím si, že je to jediná cesta. Ve chvíli, kdy mají všichni na hře točáky a můžou střílet jako divý, znamená to jen, další faktor, se kterým musím ve hře počítat a musím se mu přizpůsobit. Chyba zkrátka není v tom, že se na akcích kropí, ale v tom, že se nedělá nic jinýho.
HENRY Chuck Norris | AIRSOFT KOALICE | BLACK SQUAD | 02.03.2012 17:02 |
J: Pokud na tebe ale letí nekonečnej proud kuliček, tak se nedá dělat nic jinýho než zůstat schovanej, nebo semtam poslat proud kuliček zpět (z akcí se tak stává zákopová válka). Přizpůsobit se možná lze, ale nevím koho tohle baví. Pokud se kropení omezí, zvýší se taktičnost akce a neříkám že si kvůli tomu musíš hned pořizovat plynovku, stačí jen nakoupit pár tlačáku a vyzkoušet to.
J Kapitán | L.A.S.T. LITOVEL | 02.03.2012 20:09 |
Ale jeden člověk nemůže střílet za ráz na dva lidi. Takže když letí proud kuliček na tebe, tak na toho střelce přece může střílet někdo jinej nebo se pohybovat. Jinak jsem rád, že jsi použil to přirovnání k zákopové válce. Za prve, protože ta vznikla právě kvůli tomu, že se neuvažovalo jiným způsobem - ty nový faktory se nebraly do úvahy. Za druhý, v té se alespoň dělali ataky a na to sehnat lidi, co se nebojí kuličky je docela problém. Já zkrátka myslím, že toho stavu "zákopové války" (ať toho opravdovýho tak herního) se jde zbavit i jinak než použitím nové techniky.
ONDRA Rotný | NEMÁM TEAM | 02.03.2012 10:20 | odpovědět |
Komentář článku: Co je to GBBR?
parády. Furt se snžím aby moje MP5 byla co nejrealnější ale furt to nejde. Doufám že bude vyroben i model MP5A4 se světlem. Taky mě zaujalo to ponoření pod vodou a kopaní zbraně. Fakt paráda nemožu se dočkat až si tohle pořídim.

MARAKTOS Nadporučík | 13.JUDE PRAPOR AIRSOFT ŽDÁNICE | 02.03.2012 13:45 |
co sní děláš aby byla co nejrealnější ? :D Prej si ju přestříkal a vypadá dost divně....
DOKTOR Nadrotmistr | NEMÁM TEAM | 02.03.2012 08:49 | odpovědět |
Komentář článku: Co je to GBBR?
Super článek, na stránkách WE jsem viděl Dragunova, až se začne prodávat, tak asi poupravím svůj zbraňový repertoár :)
PAUL132 Nadpraporčík | GRIZZLY AIRSOFT | 02.03.2012 11:12 |
Moc pěkný článek, chtěl bych vidět toho Dragunova to musí být bomba :)
DOKTOR Nadrotmistr | NEMÁM TEAM | 02.03.2012 12:15 |
Tady je odkaz na to SVD (http://www.youtube.com/watch?v=H9ppW27KbvE&feature=youtu.be)
HENRY Chuck Norris | AIRSOFT KOALICE | BLACK SQUAD | 02.03.2012 17:25 |
Ten dragunov je ukrutnej, ale počítej s cenou 15000+
PAUL132 Nadpraporčík | GRIZZLY AIRSOFT | 03.03.2012 00:32 |
To musí být bomba, chtěl bych to vidět naživo :)
CHUPI Podporučík | DEFENDER | 02.03.2012 06:43 | odpovědět |
Komentář článku: Co je to GBBR?
Prima článek . Jak jsi zmínil , problém bude ve financích , zvlášť při probíhající a zvětšující se krizi , takže asi většina hráčů dá vydělat ČEZu při zajištění pohonu zbraně . Cestou pro zvýšení reálnosti budou na nějakou dobu tlačné zásobníky do AEG , nejspíš to ale bude fungovat jen při menších akcích . Lovu zdar :-)