UPRAVENÉ TERMÍNY AKCÍ
Kvůli zrušení areálu raketové základny v Leskovci jsme upravili termíny akcí airsoftgods.cz, které najdete v tomto článku. Opět zde naleznete vaše oblíbené herní režimy, které aplikujeme na akcích v areálech vojenských…
JAK PLNIT LAHVE NA HPA?
Jak si sám plnit HPA lahve snadno.
VYSVĚTLENÍ LIMITU ZBRANÍ.
Vysvětlení rozdílů typu zbraní do které kategorie se řadí daná zbraň.
TERMÍNY AKCÍ PRO ROK 2023
Pro tento rok jsme pro vás připravili seznam všech našich předem plánovaných akcí pro areál raketové základny v Leskovci a raketové základny ve Frýdku-Místku. Vybrat si můžete z rozličných scénářů, variant úsťové…
JAK POSTAVIT HEJKALA ?
V tomto článku vám zdělím něco málo o výrobě hejkala, snažil jsem se to udělat co nejstručněji a co nejpřehlednější, dost věci tu ani nejsou protože bych se rozepsal a nikdo by to pak nečetl.
Sekce: Nápady a návody
Vložil maraktos | 06.12.2011 18:13 | Zobrazeno 8461x

Výroba hejkala

 

 

 

            1) co je to hejkal , k čemu slouží

            2) příprava

            3) postup

            4) závěr

            5) rady a to co se jinam nevešlo

  

            Ve stručnosti , Co je to hejkal a k čemu slouží ? když ho chcete používat tak je dobré vědět jak ho použit co nejefektivněji. Takže hejkal je něco jako oblek který si oblečete a měl by vám pomoct splynout s prostředím ve kterém se budete nacházet, V podstatě využívá toho že je 3D že néni "vytisklej" jako klasické maskáče a že "rozbije" tvar postavy či výstroje která bývá hranátá a hrany se v přírodě moc nevyskytují tudíž přitahují oči.  Samozřejmě musí splývat s okolní vegetaci, proto se na hejkala přidává vegetace ve které se budete pohybovat ale zase né přehnané množství, aby to přiliž nebránilo v pohybu  a aby se z vás nestal chodící keř, když pohne keř tak to přitahuje oči.

  

                        Příprava , co budete potřebovat .(záleží jaký typ hejkala chcete dělat)

 

1)     nějaký základ, tedy oděv z kterého chceme vytvořit hejkala npř: letecká kombinéza nebo blůza a kalhoty, klobouk….

2)      Pytlovinu , barvy na textil, nůžky, nůž, niť, jehlu, síť doporučuji maskovací síť AČR

3)      Chuť, Trpělivost, trošku cit,  hromadu volného času a peníze.

 

Jak nato ? néni na škodu si všechno několikrát promyslet, kam dát sumky na zásobíky, mapu,tužku a podobné...  a v jakým prostředí se budete pohybovat. 

Pokud si všechno promyslíte tak začneme rozmotávat klubko pytloviny (budete potřebovat min 5 klubek ) a zastřihávat na 30 cm a 15 cm dlouhé časti ty delší jsou na záda ramena a horní část nohou . ty 15 cm použijte na ruce nohy a pokrytí hlavy (kapuce,klobouk) a zbraň, jakmile máte všechno nastřiháné tak můžete začít barvit. Podle toho do jakého prostředí hi máte v plánu udělat, Na barvení se mě osvědčily barvy na textil, hlavně „listová zeleň“ , „khaki“ (hnědá) a „šedá zeleň“  pokud se budete řídit návodem tak to muže dopadnout podobně jak na fotce 1)zeleň listová , 2) khaki (hnědá) 3) šedá zeleň. pokud chcete "světjší" odstřín těchto barev, tak buď dejte míň barviva nebo jak uděláte první varku tak do té obarvené vody namočte to co chcete mět světlejší. fotka má docela špatnou kvalitu na fotkách na rajčeti jsou lepší. 


 .
2 krok: připřišijte sumky a kapsičky, pak něco na co budete přivazovat třásně nejlépe síť, mě se doma válely kusy AČR maskovácí sítě tak jsem ji použil. síť dejte hlavně v zadních častech oděvu, je důležité si dát na šití záležet jinak po několika akcich mužete šít znova protože se to časem bude odpárávat.

Pak už jen přivažte třásně na síť, kde nezapomeňte kombinovat barvy. Třásně přivážete jedním sukem který nevím jak se jmenuje a díky němu jste ty třasně zkrátí na 15 cm snažte se to přivazovat náhodně a kombinovat barvy třeba někde dejte vic zelené a trochu hnědé někde víc hnědé prostě to nabombinujte tak aby to do daného prostředí sedělo, samozřejmě čím vic barev tim (ale nesmí se to přehánět) se to lip kombinuje a lip to vypadá. Takhle pokračujte na zadá dlouhé střasně a na ruce nohy ty kratší, zepředu jich moc nedávejte stačí na zádech a na bocích, na pravém raměni toho dát co nejmíň protože to pak může opbtěžovat a zhoršovat manipulaci se zbraní, mezi nohy toho dát co nejmiň pak to jen zavázá se sukuje se to, u nohavic začněte tak 5 cm od spodu aby ty třásně volně neleželi na zemi, pak na ně možete šlapnouta obecně jen zavazají.

ještě vychytávka je na konci rukávu dát gumové očko které si dáte za palec. a u nohavic zase pásek který se pa pod botou a dotahne pak se nebude tak moc stává že se vám bude oblečení rulovat či zhrňovat ale nesmí to byt moc dotažené pak to může byt i na obtíž.  

 

                       když jsi dáte záležet může vypadat nějak takhle.

 

         Závěrem.  Pokud se koukáte na nějaký „Béčkoví“ film nebo posloucháte svoji oblíbenou skupinu, jide práce o poznáni lépe  ( nedoporučuji se koukat na dobré filmy, já koukal na kájinka a ještě do teď nevím o čem to je, tím netvrdím že je to dobrej film). Pokud jste si dali záležet  a  dali jste tomu hodně  času tak bystě měli mít použitelného hejkala ale ani ten nejpovedenejší hejkal néni neviditelný.

 A pár rad na závěr, hejkal néni 2 denní záležitost ale někdy otázka několika týdnu/měsicu záleží na vašem tempu a jak je chuť ale stejně sami zistíte že je furt do upravovat, já ho dělám několik měsicu a pořád snim nejsem uplně spokojen proto ho furt doladuji. pytlovinu neboli judu ,jutu…. (1 klubko asi 70 kč ) Koupíte v drogérii já ho kupoval v papíráku  jinde jsem nesehnal. Barvy na textil koupíte také v drogerce asi za 15 kč za jednu barvu na 8 L čím barevnější tím lepší ale zase musíte používat barvy které jsou v lese ( ruzné odstíny zelená a hnědá možná i písková zkrátka také barvy co jsou v lese)  Snad je to všechno určitě jsem na něco zapomněl kdyby někdo potřeboval nějaké info tak ať mě napiše na FB nebo na koalici…..


Protože koalice nějak blbe a nemohu sem již dávat obrázky tak je dávám na rajče, v odkazu najdete další fotky starého i nového hejkala a toho opasku si nevšimejte byla nouze :D http://maraktos.rajce.idnes.cz/Hejkal/

Zpět na články

WWWA Četař | O.P.S. MORAVA | 12.09.2014 20:25 | odpovědět |
Komentář článku: jak postavit hejkala ?
Zdarec, taky se chystám na hejkala ale mám na to jiný materiál, používám odstřižené zbytky z výroby člunů s vz.59. Jsou to asi dvoucentimetrové pásky o délce asi 1,5m. Už je používám na zbrani a opravdu fungují. :-)
MARAKTOS Nadporučík | 13.JUDE PRAPOR AIRSOFT ŽDÁNICE | 14.09.2014 21:10 |
Určitě přidej foto. jsem zvědavý na výsledek.
VANHOUTEN Vojín | NEMÁM TEAM | 24.07.2012 22:26 | odpovědět |
Komentář článku: jak postavit hejkala ?
hejkal na fotce se mi zda dost tmavy, u nej bych videl pouziti do tmaveho lesa. vubec bych se nebal dat 1/3 vsech barev cistou nebarvenou prirodni jutu. sice si reknete "jo, ale pak to bude hodne svitit". ano bude, ale vzdy je mene komplikovane svetleho hejkala ztmavit, nez tmaveho zesvetlit. hodne taky zalezi si promyslet to jakeho prostredi budu hejkala potrebovat. pokud to suche travy tak nebudu davat hnedou a zelenou barvu, ale hodne prirodni juty a jen barevnych provazku. pokud to ma byt do sucheho lesa, kde je na zemi suche jehlici, tak se mi bude hodit spise tmavy (takze hnedy) a nebo potom se pokusit udelat nejaky univerzal, podle daneho prostredi.

co se tyce samotnych siti, tak docela dobre a kvalitni site se daji sehnat i na aukru, vetsinou jako vyprodeje zbytkovych siti z provaznickych firem (nebo primo u provaznickych firem). ja takhle koupil asi 15m2 pevne nylonove site, s oky 3,5x3,5cm za 70 kc :-) bylo to asi na 8 kusu, ale zadny z nich nebyl mensi nez je na hejkala potreba.
WINTERS Podpraporčík | 173RD ABN. BDE. PV/CZ | 25.07.2012 15:06 |
V praxi se to robí tak, že podle toho do jakého prostředí lezeš. Tak si jej pak namístě domaskuješ přírodním materiálem. Je lepší mít to udělané jako takovou umělou platformu na kterou pak přiděláš přírodní materiál s konkrétního prostředí(Tráva,Smrčí,Větvičky apod.) Ideální je najít si kompromis mezi umělým a přírodním materiálem. Tak je také dobré si nachystat různé gumičky (taková volná očka) kterýma to přiděláš.
TAURUS Četař | MERCENARIES | 25.07.2012 19:21 |
Zrovna si dělám doma hejkala, budu ho dělat neutrálně a dle situace doplňovat vegetaci na gumičky, jen by mě zajímalo, kde za dobrej peníz sehnat jutu ?? Vedle v zahrádských potřebách maj klubo špagátu 50m za 50,-, v kobercích zas prodávaj štverec látky metr na metr za 130,- ,.. Nevíte jestli nemají jutu třeba v OBI za dobrou cenu ? špagátu potřebuju asi kilometr a to by vyšlo levnějši si koupit rovnou celýho hejkala z uměliny než kupovat ty klubka. Díky za tip :)
WINTERS Podpraporčík | 173RD ABN. BDE. PV/CZ | 25.07.2012 19:32 |
Já jsem kdysi objednával jutové pytle pro celou jednotku na zákopy. Teoreticky by mohlo být nejlevnější koupit pytle a nastříhat je. Otázkou je zda-li se to nebude párat. Kupoval jsem to v nějakém velkoskladu jako "protipovodňové pytle" A taky jsme kdysi batykovali jutové pásky na zeleno, taky to jde...
MARAKTOS Nadporučík | 13.JUDE PRAPOR AIRSOFT ŽDÁNICE | 15.11.2012 14:17 |
Ty očka nejsou až tak vhodná ani ta síť néni moc vhodná protože se to občas zachytne a pak sebou taháte půlku lesa což jsme mě už stalo :)